Ο νους δεν είναι ενα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φλόγα που πρέπει να ανάψει
H θρεπτική αξία των νέων εντυπώσεων
Σύμφωνα με μία αρχαια διδασκαλία , που διατηρείται ζωντανή ακόμα στις μέρες μας, το ανθρώπινο σώμα παραλληρίζεται με ένα τριώροφο εργοστάσιο. Ο πάνω όροφος αντιστοιχεί στο κεφάλι , ο μεσαίος στο στήθος και το ισόγειο στη κοιλιά. Καθένας απο τους τρείς ορόφους δέχεται απο τον έξω κόσμο πρώτη ύλη προς επεξεργασία , δηλαδή τροφή που είναι διαφορετική για το κάθε όροφο και αρμόζουσα στην ιδιαιτερότητα και στο μηχανισμό του.
Η τροφή του κάτω ορόφου είναι η συνηθισμένη τροφή που τρώμε ( κρέας , λαχανικά , νερό , υγρά ). Η τροφή του μεσαίου ορόφου είναι ο αέρας που αναπνέουμε , ενώ η τροφή του ανώτερου ορόφου είναι οι εντυπώσεις που εισρέουν εντός μας καθε στιγμή μέσω των αισθητήριων οργάνων
Οι εξερευνητές και οι τουρίστες έχουν ένα κοινό πάθος , τη δίψα για καινούριες εντυπώσεις.
Εκ πρώτης όψεως , η αναζήτηση νέων εντυπωσεων μπορεί να φαίνεται σαν μέσο ψυχαγωγίας. Μια αλλαγή περιβάλλοντος είναι συνήθως ευχάριστη και αναζωογονεί.
Ο Πήτερ Ουσπένσκυ υποστηρίζει όμως οτι οι νέες εντυπώσεις έχουν μέγιστη θρεπτική αξία και μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ουσιαστικό συστατικό της ζωής.
Ταξινομεί τις βασικές ανάγκες μας ανάλογα με τον βαθμό που εξαρτιόμαστε απο αυτές. Θεωρεί τη συνηθισμένη τροφή ως τη λιγότερο σημαντική ανάγκη, αφού μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς αυτήν επι έναν μήνα.
Το νερό είναι μία βασική ανάγκη , γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό παραπάνω απο μία βδομάδα. Ακόμα πιο ουσιαστική ανάγκη είναι ο αέρας ( το οξυγόνο ) , που αν μας λέιψει πεθαίνουμε μέσα σε λίγα λεπτά.
Τέλος η πιο εκλεπτυσμένη και ουσιαστική τροφή απο όλες είναι οι εντυπώσεις που προέρχονται απο ποικιλία εξωτερικών ερεθισμάτων. Ο Ουσπένσκυ ισχυρίζεται οτι μπορεί να πεθάνει κανείς μέσα σε δευτερόλεπτα αν αποκοπεί τελείως απο τις αισθητηριακές εντυπώσεις.
Είναι δυσκολο να επιβεβαιώσουμε έμπρακτα την ισχύ μιας τέτοιας υπόθεσης . Υπάρχουν όμως μερικές ενδείξεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
Παραδείγματος χάρη, σε ορισμένα πειράματα αισθητηριακής απομόνωσης , τα υποκείμενα φορούν γάντια και επιπλέουν πάνω σε νερό μέσα σε ένα σκοτεινό ηχομονωμένο θάλαμο. Μετά απο μερικές ώρες περιέρχονται σε μία παρανοική κατατονική κατάσταση , μια κατάσταση που μοιάζει με αναισθησία.
Σε άλλες περιπτώσεις αρκετά λεπτά ΄μετά την αισθητηριακή απομόνωση ο εγκέφαλος αφού δε λαμβάνει νέα εξωτερικά ερεθίσματα αρχίζει και παράγει εσωτερικές εμπειρίες με τη μορφή οραμάτων. Ο εγκέφαλος αποκομμένος απο εξωτερικές εμπειρίες αρχίζει και παράγει δικές του. Βλέπουμε λοιπόν τη κρισιμότητα των εντυπώσεων ως βασικό συστατικό της ζωής.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα βαριούνται τα παιδιά. Λογω της επιτακτικής ανάγκης να τραφούν και να αναπτυχθούν τα παιδιά αναζητούν συνεχώς νέες εντυπώσεις. Όσο περισσότερες δυνατότητες έχει ένα παιχνίδι , τόσο περισσότερο χρόνο θα ασχοληθούν μαζί του , αλλά σύντομα θα στραφούν αλλού για περισσότερες νέες εντυπώσεις.
Απο τα τρία είδη τροφής λοιπόν , αυτό που είναι πιο δύσκολο να αντιληφθούμε είναι οι εντυπώσεις. Εντούτοις είναι η πιο σπουδαία και η πιο σημαντική για τον άνθρωπο τροφή. Μόλις τη δεκαετία του 20 οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν την τεράστια σημασία των εντυπώσεων , όταν μελετώντας ασθενείς είδαν οτι άλλαζε δραματικά η διάθεση τους και κατ επέκταση η υγεία τους μόλις έπαιρναν κάποιο τηλεφώνημα απο αγαπημέο τους πρόσωπο ή με καλά νέα.
Η επίδραση των εντυπώσεων στο ψυχισμό μας , στον οργανισμό μας , είναι συνεχής και για αυτό το λόγο ίσως μπορουν και λειτουργούν σαν δίκοπο μαχαίρι.
Σε μία μελέτη όπου τα υποκείμενα παρακολούθησαν στρεσογόνα βίντεο ατυχημάτων , αυτοί που μετέπειτα παρακολούθησαν βίντεο με φυσικά τοπία κατάφεραν να αναρρώσουν από το στρες πολύ γρηγορότερα από τους υπόλοιπους. Άλλη μελέτη κατέδειξε πως η θέα της φύσης , ακόμα και απομακρυσμένη μέσω ενός παραθύρου επιταχύνει την αποθεραπεία από χειρουργικές επεμβάσεις , βελτιώνει την αποδοτικότητα στη δουλειά καθώς και αυξάνει την ικανοποίηση που παίρνουμε από την εργασία μας. Ένα παράθυρο στη φύση μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο για την ψυχολογία καθώς η παρακολούθηση των εποχιακών αλλαγών , βελτιώνει τη προσοχή και τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης ενώ προωθεί τα θετικά συναισθήματα και πεποιθήσεις. Περισσότερα εδώ
Όμως το όλο ζήτημα των εντυπώσεων μπορεί να λειτουργήσει και απο την ανάποδη. Ο άνθρωπος μπορεί να αρρωστήσει είτε ψυχικά είτε σωματικά απο την έλλειψη θετικών εντυπώσεων ή αν λαμβάνει συχνά τη μέρα του εντυπώσεις κακής ποιότητας.
Σκεφτείτε πως νιώθετε μετά την παράμονη κάποιων ωρών σε ένα περιβάλλον με καβγάδες και μίση ή όταν είστε για μέρες κλεισμένοι στο σπίτι , λόγω ασθένειας.
Η ποιότητα λοιπόν των εντυπώσεων που δεχόμαστε καθημερινά καθορίζει σε μέγιστο βαθμό τη ψυχική μας υγεία.
Σε πολλές περιπτώσεις , ένας άνθρωπος δεν έχει στη ζωή του και πολλά περιθώρια επιλογής.
Όμως σε άλλες έχει.
Για παράδειγμα είναι επιλογή μου αν θα τραφώ με τα απόβλητα του τηλεοπτικού βόθρου , ε συγνώμη με τα νέα των τηλεοπτικών εκπομπών ήθελα να πω. Είναι επιλογή μου εαν θα επιλέξω μία καλή συντροφιά , ένα καλό βιβλίο ή μια ταινία φρίκης ή βιας. Αν θα επιλέξω ένα περίπατο στην Ακρόπολη , στο Σούνιο , στο Σειχ-Σου και το Χορτιάτη ή το ντέρμπι Ολυμπιακού Παναθηναικού στο προποτζιδικο της γειτονιάς και το προφιλ της τάδε χορεύτριας στο facebook.
Απο τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε η παρότρυνση στους μυημένους στη Γνώση : << Φυλάξου πάντα απο τις προσλήψεις που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν τη καθαρότητα τoy μυαλoύ σου >>.
Εσυ με τι θα τραφείς απόψε;
Μοιραστείτε το άρθρο !