top of page

Ο ρυθμός διπλασιασμού της γνώσης

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη περίφημη φράση αυτή την εποχή η επιστήμη κάνει άλματα .

 

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε αυτά τα άλματα της επιστήμης και γενικότερα της γνώσης. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει διάφορους διανοητές και έχει εξεταστεί σε πάμπολλα βιβλία.

 

Η γλώσσα και η γραφή αποτελούν μια μορφή υλικής προέκτασης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Με τις μαγικές αυτές ιδιότητες η πληροφορία μπορεί και απλώνει λαίμαργα τα δίχτυα της παντού. Το σύμπαν για έναν ανεξήγητο λόγο επεκτείνεται διαρκώς , το ίδιο όμως κάνει και ο πληροφοριακός κόσμος του ανθρώπου και μάλιστα με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς.

 

Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις λέξεις χιλιάδες άρθρα , έρευνες και βιβλία δημοσιεύονται , επαναστατικές ανακαλύψεις αλλάζουν τα δεδομένα σε κάθε πεδίο της επιστήμης , εκατομμύρια πληροφορίες περιφέρονται με τη ταχύτητα του φωτός στον ηλεκτρονικό ιστό, δισεκατομμύρια ραδιοκύματα ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις του γνωστού σύμπαντος. Πως φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το εξελικτικό σταυροδρόμι ;

 

The Jumping Jesus Phenomenon

 

Ο Γάλλος οικονομολόγος John Aderla πραγματοποίησε δεκαετίες πριν μία ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με το διπλασιασμό της πληροφορίας. Ο Aderla πήρε σαν σημείο ορόσημο στο χωροχρόνο τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις την εποχή της γέννησης του Ιησού . Ο Robert Anton Wilson όπως συνηθίζεται στις φυσικές επιστήμες να δίνουν στις μονάδες μέτρησης το όνομα ενός μεγάλου επιστήμονα ή φιλόσοφου της εποχής ονόμασε αυτή τη μονάδα μέτρησης Jesus

 

Πόσο καιρό πήρε μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος των πληροφοριών;  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Aderla 1500 χρόνια. Το 1500 Μ.Χ. είχαμε δύο Jesus.  Από τα 1500 χρόνια του πρώτου διπλασιασμού χρειάστηκαν μόλις 250 για το δεύτερο. Έτσι το 1750 είχαμε 4J! Η περίοδος μετά το διπλασιασμό του 1750 είναι αρκετά σημαντική καθώς έχουμε τρείς καθοριστικές επαναστάσεις : την Αμερικάνικη, τη Γαλλική και τη Μεξικάνικη. Η συσσώρευση γνώσης πυροδότησε τη γέννηση νέων ιδεών που επηρέασαν όσο τίποτε άλλο το κόσμο που ζούμε. Οι ιδεολογικοί σπόροι της ελεύθερης αγοράς , της δημοκρατίας , του σοσιαλισμού , του κομμουνισμού βρήκαν γόνιμο έδαφος και μεταμόρφωσαν ριζικά τις κοινωνίες.

 

Συνεχίζοντας με τη στατιστική του Aderla ο επόμενος διπλασιασμός συνέβη μόνο 150 χρόνια μετά, έτσι το 1900 η ανθρωπότητα είχε 8 j στη διάθεση της. Ο επόμενος διπλασιασμός συνέβη μέσα σε 50 χρόνια και έτσι το 1950 είχαμε 16J. Mέσα σε αυτά τα χρόνια βέβαια και τι δεν έγινε , δυο παγκόσμιοι , ατελείωτο αιματοκύλισμα και ανακαλύψεις όπως αυτές του ραδιοφώνου και του αεροπλάνου που άνοιξαν κυριολεκτικά νέες διαστάσεις στην ανθρώπινη εμπειρία.

 

40.00π.Χ - 0  ......... 1J

1500μ.Χ.       .........  2J

1750μ.Χ        .........  4J

1900μ.Χ.       .......... 8J

1950μ.Χ,       .........16J

1960μ.Χ.       .........32J

Ο επόμενος διπλασιασμός συνέβη μόνο σε 10 χρόνια και έτσι το 1960 φτάσαμε σε 32J. Σύμφωνα με τον Αντερλα ο επόμενος διπλασιασμός συνέβη σε 7 χρόνια και ο μεθεπόμενος σε 6 , έτσι το 1973 όταν διατυπώθηκε η θεωρία του είχαμε 128J.

 

Σύμφωνα με το γνωστό ερευνητή και προγραμματιστή υπολογιστών Jack Valle το 1990 ο ρυθμός διπλασιασμού της πληροφορίας ανερχόταν στους δεκαοκτώ μήνες.

Άλλα και μία από τις πιο πολύπλευρες και σημαντικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα ο εφευρέτης και φουτουριστής R. Buckminster Fuller στο βιβλίο του ‘Knowledge Doubling Curve' υποστηρίζει πως η συνολική γνώση διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες ενώ για τις επερχόμενες δεκαετίες προέβλεπε ο ρυθμός θα μειωθεί σε μέρες ίσως και σε ώρες. Το ίδιο αισιόδοξος ήταν και ο ρηξικέλευθος Terrence McKenna που από τη πλέον μακρινή δεκαετία του 1980 προέβλεπε για τη δεκαετία του 2010 πως  η επιστημονική γνώση θα διπλασιάζεται κάθε δευτερόλεπτο.

 

Όλες αυτές οι υποθέσεις βέβαια είναι δύσκολο να διερευνηθούν στη πράξη καθώς δεν μπορεί να μετρηθεί επακριβώς ο όγκος όλων των πληροφοριών για να διαπιστωθεί και πότε συμβαίνει ο διπλασιασμός . Παρόλα αυτά σύγχρονες έρευνες αναφέρουν πως ο ρυθμός διπλασιασμού διαφέρει από επιστημονικό κλάδο σε επιστημονικό κλάδο. Για παράδειγμα στη νανοτεχνολογία ο ρυθμός διπλασιασμού φτάνει τα δύο χρόνια ενώ στη κλινική ψυχολογία τους δώδεκα μήνες.

 

Το βέβαιο είναι πως έχουμε περάσει σε μία εποχή ταχείας εξέλιξης. Ο μέσος όρος ζωής κάνει άλματα , ο παγκόσμιος πληθυσμός σκαρφαλώνει συνεχώς , η γνώση σε κάθε κλάδο της επιστήμης αυξάνεται πλέον κάθε λίγους μήνες και σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις στο σύντομο μέλλον ανά μία μέρα. Διαθέτουμε τους περισσότερους επιστήμονες  από κάθε άλλη εποχή και φυσικά τα περισσότερα μέσα διάδοσης πληροφορίας. Σύμφωνα με το μαθηματικό Theodor Gordon η επιτάχυνση της γνώσης οδηγεί σε φρακταλικες λειτουργίες , σε χάος με τη μαθηματική έννοια του όρου. Σε ένα κόσμο που μεταλλάσσεται με ραγδαίους ρυθμούς ποιος μπορεί να πει που θα οδηγήσει η φρακταλική αστάθεια ;

 

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά . Δεν έχουμε παρά να αναμένουμε για να διαπιστώσουμε πως θα μεταμορφώσει το πλανήτη αυτός ο φρενήρης ρυθμός διπλασιασμού της γνώσης

H κοινωνία στο χειρουργείο

 

Σε κάθε χειρουργική επέμβαση η επίμαχη περιοχή είναι μουδιασμένη και συνεχίζει να είναι για πολλές ώρες μετά το χειρουργείο.

 

Έτσι και η κοινωνία μας ακόμα είναι μουδιασμένη απο τις αλλεπάλληλες τεχνολογικές παρεμβάσεις. Ο ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης ολοένα και αυξάνεται , μέσα σε δέκα χρόνια η ζωή μας άλλαξε τελείως απο τα έξυπνα κινητά , τα tablets , τα κοινωνικά δίκτυα. Νέες χειρουργικές επεμβάσεις έρχονται για τη κοινωνία με συσκευές virtual reality, οι οθόνες σε λίγα χρόνια θα αποτελούν παρελθόν και όλες οι συσκευές θα λειτουργούν με ολογραφική τεχνολογία .

 

Eπαναστατικές τεχνολογίες έρχονται να αλλάξουν και το ψυχικό μας κόσμο με την οπτογενετική να είναι η πιο υποσχόμενη απο όλες. Οι νευροβιολόγοι κατάφεραν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν νευρώνες του εγκεφάλου κατά βούληση, αυτό σημαινει πως μπορούν να ελέγχουν τα κέντρα θυμού/επιθετικότητας , ευχαρίστησης,  μνήμης. Κάτι τέτοιο θα κάνει τα φάρμακα να μοιάζουν απαρχαιωμένα ενώ υπόσχεται ακόμα και να δώσει πίσω την όραση σε τυφλά άτομα , αφού ο άνθρωπος βλέπει κυρίως με τον εγκέφαλο και όχι με τα μάτια!

 

Εξωσκελετοί για τις αδυναμίες του σώματος, Transcranial Direct Current Stimulation gadgets (κλικ) για μεγιστη αποδοτικότητα του εγκεφάλου και εφαρμογές της νανοτεχνολογίας για λεπτεπίλεπτες επεμβάσεις στο κυτταρικό επίπεδο. Ποιο θα είναι λοιπόν το αποτέλεσμα της επέμβασης;

 

 

Mια γεύση απο το 2018

Επιστροφή 

Μοιραστείτε το άρθρο !

bottom of page