top of page

Ο εγκέφαλος είναι ένα βιο-κομπιούτερ προικισμένο με την  ικανότητα να αλληλεπιδρά κάθε δευτερόλεπτο με το περιβάλλον του. Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς αυτό το βιο-κομπιουτερ λειτουργεί μεταξύ των άλλων και με ηλεκτρικές ώσεις που είναι ευρύτερα γνωστές ως εγκεφαλικά κύματα. Τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες : τα beta (12 έως 30 Hz)  που αντιστοιχούν στη κανονική κατάσταση της εγρήγορσης , τα alpha (8 έως 12 Hz) που αντιστοιχούν σε μία πιο χαλαρή κατάσταση συνείδησης, Τα Θήτα (4 έως 7 Hz) που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της βαθιάς χαλάρωσης και διαλογισμού, ελαφρύ ύπνου ή διαυγή όνειρα, συμπεριλαμβανομένης της ονειρική κατάστασης REM και τα delta (0,5 έως 4 Hz) που αντιστοιχούν στο βαθύ ύπνο ή ΝREM .

 

Αρκετοί νευροψυχολόγοι ονομάζουν τη κατάσταση των κυμάτων alpha με τον όρο « the Ζone » υπονοώντας πως αυτή η κατάσταση αποτελεί τη ζώνη μέγιστης αποδοτικότητας και δημιουργικότητας του ανθρώπου.

Όταν τα alpha waves,  κυριαρχούν στον εγκέφαλο, οι πληροφορίες από τiς αισθήσεις τείνουν να ελαχιστοποιούνται και το μυαλό είναι απαλλαγμένο από ανεπιθύμητες σκέψεις.

 

Όταν το μυαλό μετατοπίζεται σε μία σκέψη αρνητική ή θετική δεν έχει σημασία-τα κύματα άλφα τείνουν να εξαφανιστούν και οι ταλαντώσεις υψηλότερης συχνότητας κάνουν την εμφάνιση τους. Η ιδιότητα αυτή των alpha waves να ελαχιστοποιούν την αναλυτική σκέψη , ενισχύοντας την ικανότητα κάποιου να αγνοεί εξωτερικά ερεθισματα καθως και εσωτερικά-σκέψεις- έστρεψε πολλούς επιστήμονες στη μελέτη τους καθώς μπορούν να συνιστούν ένα αποτελεσματικό μέτρο κατά του χρόνιου πόνου , της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής.Έτσι νευροψυχολόγοι απο το Brown University διεξήγαγαν έρευνα για την ικανότητα εστιασμένης προσοχής που προσφέρουν τα alphwa waves.

 

Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2015 (κλικ), «Η προσοχή οδηγεί στο συγχρονισμό των άλφα και βήτα κυμάτων μεταξύ του δεξιού κατώτερου μετωπικού και του νεοφλοιού ,»  στο Journal of Neuroscience. Οι ερευνητές το Brown University ελπίζουν πως θα μάθουν στο κόσμο πως να εκμεταλεύται τη δύναμη να αγνοεί δημιουργώντας μία κατάσταση κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο. Μέσα απο αυτή την ημι-trance κατάσταση εστιασμένης προσοχής ο καθένας που υποφέρει απο χρόνιο πόνο , άγχος και καταθλιπτικές διαταραχές θα μπορεί να μειώνει ή και να ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα του.

 

Brainchange Tip : Η L-θειανίνη προάγει τα εγκεφαλική κύματα αλφα ! Μπορεί να βρεθεί στο πράσσινο και μαύρο τσάι καθώς και σε μορφή συμπληρωμάτων στα φαρμακεία.

 

 

 

Υπάρχουν τρόποι να μικρύνεις το διάστημα των 10.000 ωρών ( 416,6 μέρες) ; Οι έρευνες λένε ναι!

 

Ο Ούγγρος ψυχολόγος και πρωτοπόρος στην έρευνα «ροής», Mihaly Csikszentmihalyi, εκτέλεσε εγκεφαλογραφήματα EEG στους παγκόσμιας κλάσης σκακιστές  κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας . Οι καταγραφές παρουσίασαν τη μειωμένη δραστηριότητα στον προμετωπικό φλοιό, το μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται  «CEO του εγκεφάλου» για το ρόλο που κατέχει στις υψηλότερες γνωστικές διαδικασίες όπως η ανάλυση και συνδυαστική σκέψη. Ο Csikszentmihalyi, τι όνομα κι αυτό,  υπέθεσε ότι η μειωμένη προμετωπική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του υψηλού επιπέδου παιχνιδιού σκάκι,  ήταν υπεύθυνη για τη καταστολή κάθε είδους αμφιβολίας και άγχους  και επέτρεψε έναν πιο αυθόρμητο, αυτοματοποιημένο ίσως τύπο απόδοσης το παιχνίδι.

 

Πιο πρόσφατα, το 2010, ο Chris Berka, συνιδρυτής του << Advanced Brain Monitoring >> υπέβαλε σε  ηλεκτροεγκεφαλογραμήματα (EEG) επαγγελματικούς παίκτες γκολφ  καθώς και ολυμπιονίκες τοξοβόλους . Οι αναλύσεις έδειξαν ότι, στις στιγμές πριν χτυπήσουν τη μπάλα του γκολφ ή πριν εκτοξεύσουν το βέλος, οι εγκέφαλοι των αθλητών παρήγαγαν περισσότερα κύματα άλφα . Τα άλφα κύματα παράγονται από τη συνολική δραστηριότητα των νευρώνων όλου του εγκεφάλου. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι  συσχετίζονται με τη μειωμένη δραστηριότητα στο φλοιό . 

 

Έτσι όπως συμπέρανε και ο Csikszentmihalyi, οι αναλυτικές σκέψεις που αποσπούν το νου μειώνονται με αποτέλεσμα μια μορφή σκέψης πιο διαισθητική και συγχρόνως αποτελεσματικότερη . «Συμπεραίνουμε απο τα πειράματα , πως οι αθλητές είναι ικανοί να παράγουν μια εξαιρετική μορφή  εστιασμένης και συγκεντρωμένης σκέψη, ενώ οι υπόλοιπες αισθητηριακές πληροφορίες καταστέλλονται,» δηλώνει η νευροφυολόγος Berka στο New Scientist . Τα κύματα Αλφα συναντώνται περισσότερο στους έμπειρους πρωταθλητές σε σύγκριση με αρχάριους αθλητές

 

Συμπληρώνοντας την έρευνα της C. Berka , η Gabriele Wulf (κινησιολόγος στο UNLV) ερεύνησε  τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές κινούνται.  Παρατήρησε ότι εάν οι κολυμβητές στρέψουν τη προσοχή τους σε ένα εξωτερικό ερέθισμα, όπως παραδείγματος χάρη στους παφλασμούς του νερού γύρω τους, και όχι  στη κίνηση των άκρων τους, η απόδοση, η ταχύτητα και η τεχνική τους αυξάνεται  καθώς η συνειδητή σκέψη του προμετωπικού φλοιού απενεργοποιείται  , και έτσι δεν παρεμπόδιζει τη διαδικασία.

 

Όπως είδαμε για να φτάσει κανείς στο επίπεδο ενός επαγγελματία , όπου τα εγκεφαλικά κύματα αλφα του επιτρέπουν να λειτούργει αυτόματα , παρακάμπτοντας τον αναλυτικό νου, τις λειτουργίες της μνήμης και όλους τους υπόλοιπους περισπασμούς χρειάζεται περίπου 10.000 ώρες. Και 10.000 ώρες αφοσιωμένης πρακτικής σημαίνει για τους περισσότερους από εμάς πολλά, πολλά χρόνια.

 

 

Τα binaural beat με εγκεφαλικά κύματα που υπάρχουν στο youtube μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βοήθημα ώστε να βοηθήσουν τον  εγκέφαλός λιγότερο ή περισσότερο να συντονιστεί σε αυτήν την συχνότητα  κάτι τέτοιο όμως  δεν είναι απόλυτο καθώς κάθε εγκέφαλος λειτουργεί με διαφορετικές διαδρομές και εγκεφαλικές διασυνδεσεις.

Οι νευροεπιστήμες έρχονται σε αυτό το σημείο να προσφέρουν ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί  να βοηθήσει ή καλύτερα να σπρώξει δημιουργώντας shortcuts στο επίπονο μονοπάτι των 10.000 ωρών .

 

Mία νέα έρευνα απο το πανεπιστήμιο της Νότια Carolina πρόσφατα απέδειξε ότι μία μικρή ηλεκτρική δόση ρεύματος της τάξης των 10heartz είναι ικανό να ενισχύσει την εγκεφαλική δραστηριότητα των κυμάτων Alpha αυξάνοντας τη δημιουργικότητα κατά  7.4% στους υγειής ενήλικες

 

Η θαυματουργή ώθηση της φουτουριστικής συσκευής δίνει αυτό που θα χαρακτηρίζαμε σε απλά ελληνικά μία διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση ( Τranscranial Direct Current Stimulation) . Πρόκειται για ένα σταθερό ρεύμα των 2 μιλιΑμπερ , περίπου το ίδιο όσο μια 9volt μπαταρία, το οποίο διαδίδεται μέσω των ηλεκτροδίων στο κεφάλι και στο χέρι. To ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αρκετό ώστε να απευαισθητοποιήσει τους νευρώνες στη περιοχή του νεοφλοιού και έτσι ο εγκέφαλος γίνεται δεκτικότερος στα νέα ερεθίσματα. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί αποδοτικότερα η διαδικασία της μάθησης.

Τα πειράματα που έχουν γίνει με το TDCS είναι εντυπωσιακά. Όχι μόνο τα υποκείμενα αποδίδουν καλύτερα στις όποιες νοητικές δοκιμασίες αλλά όπως φαίνεται μετέπειτα στο μαγνητικό τομογράφο  ο εγκέφαλος τους αποκτάει καινούριες δυνατότητες καθώς περιοχές που πριν ήταν πριν ανενεργές δείχνουν να δραστηριοποιούνται. Βέβαια οι πειραματισμοί συνεχίζονται από ερευνητικές ομάδες με κύριο προσανατολισμό την ασφάλεια των gadgets που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

 

Επιφυλάξεις

 

Κάποιοι από τους νευροβιολόγους είναι πιο επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν πως το TDCS δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αυξάνει τη προσοχή και την εγρήγορση κυρίως λόγω του ευερεθιστότητας που προκαλείται από το ηλεκτρικό ρεύμα..

Eπίσης κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις απο τη χρήση συσκευής TDCS . ​

 

Restart με ρεύμα - Πως η ηλεκτροθεραπεία νικάει τη κατάθλιψη

 

Ο Gladwell στο τελευταίο βιβλίο του Outliers προσπάθησε να υπολογίσει τι χωρίζει τους ιδιαίτερα πετυχημένους ανθρώπους από τους υπόλοιπους σε οποιοδήποτε τομέα.  Μέσα σε αυτό συζητάει το κανόνα των 10.000 ωρών οποίος προκύπτει από την έρευνα του Anders Ericsson στο κρατικό πανεπιστήμιο της Φλώριντα.

 

 

 

Ο Anders διεύθυνε ένα  ερευνητικό πρόγραμμα με το οποίο βρήκε ότι χρειάζεται κανονικά 10.000 ώρες πρακτικής για να αρχίσεις να γίνεσαι επιδέξιος σε οποιοδήποτε τομέα.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κεντρικό νευρικό θα ενώσει άριστα τα νέα κυκλώματα ,τις νεοδημιουργηθείσες συνδέσεις και τις δεξιότητες που χάρη σε αυτές είναι ικανός κάποιος να εκτελέσει τη νέα του ικανότητα σε ικανοποιητικό, επαγγελματικό βαθμό. 

Η συσκευή TDCS Focus v1. Περισσότερα εδώ

The Flow : Το αίσθημα της αβίαστης συγκέντρωσης που χαρακτηρίζει τις υψηλές αθλητικές και διανοητικές επιδόσεις.

Να θυμίσουμε επίσης πως στη ψυχολογία υπάρχει η αρκετά πετυχημένη τεχνική της ηλεκτροθεραπείας του εγκεφάλου ( Electroconvulsive Therapy-ECT ). Αν και σίγουρα η σύνδεση του εγκεφάλου με ηλεκτρόδια προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς ωστόσο είναι ανεξήγητα αποτελεσματική. Αυτή η πρακτική χρησιμοποείται σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψής , μανιοκαταθλιψης , αυτοκτονικών σκέψεων και αν ανατρέξετε σε κάποιο βιβλίο ψυχολογίας θα διαπιστώσετε οτι τα ποσοστά θεραπείας ειναι πάνω απο το 50% ( Αbnormal Psychology  Gerald C. Davison, M. Neale,M. Kring). Οι ψυχολόγοι αδυνατούν να εξηγήσουν πως μία δόση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ηλεκτροδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο καταφέρνει να είναι τόσο αποτελεσματική.

Πηγές: 1 , 2

Επιστροφή 

Μοιραστείτε το άρθρο !

bottom of page