Ο νους δεν είναι ενα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φλόγα που πρέπει να ανάψει
Ενα κλειδί που ξεκλειδώνει αρκετές αόρατες και αχαρτογράφητες πτυχές της πραγματικότητας είναι η αντίληψη που θέλει τον ανθρώπο μια πολύπλοκη , σύνθετη μηχανή και αγνώστων δυνατοτήτων,
Όλα στη ζωή είναι επιλογές , συμπτώσεις , τύχη , αποφάσεις , συγκυρίες , θέμα χαρακτήρα , προσωπικότητας , δυναμικής , κληρονομικότητας. Άραγε ποιος είναι ο κοινός διαμορφωτής ανάμεσα σε όλες αυτές τις λέξεις-έννοιες; Υπάρχει ένας παράγοντας που κινείται σα γλοιώδη κόλλα ανάμεσα σε όλα αυτά και τα ενώνει σε στερεά σχήματα : Οι σκέψεις.
Είναι το καθοριστικό στοιχείο σε κάθε άνθρωπο. Αυτές μας ξεχωρίζουν απο τους υπόλοιπους. Αυτές δημιουργούν το χαρακτήρα. Αυτές οικοδομούν μέρα με τη μέρα το πεπρωμένο του ανθρώπου. Οι σκέψεις είναι πανίσχυρες , δεν έχουν τη δύναμη που πιστεύαμε . Είναι τόσο ισχυρές που μπορούν και διαμορφώνουν ακόμα και τα γονίδια μας , τη κυτταρική μοίρα μας. Οι σκέψεις πλάθουν τον εγκέφαλο και τα κυκλώματα του. Με τις δύο παραπάνω προτάσεις ασχολούνται δύο αναπτυσσόμενοι κλάδοι της επιστήμης : η επιγονική , και η νευροφυσιολγία.
Αυτός που ελέγχει τις σκέψεις του κατέχει ένα θείο χάρισμα.
Οι σκέψεις καθορίζουν τα πάντα. Ένα απωθητικό βλέμμα αδιαφορίας που μας ρίχνει μία εντυπωσιακή γυναίκα στο δρόμο μπορεί να μείνει πολύ περισσότερο καιρό στο μυαλό μας απο ένα φιλικό βλέμμα θαυμασμού μιας εξίσου εντυπωσιακής γυναίκας στο δρόμο. Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε προγραμματισμένοι οι περισσότεροι τουλάχιστον να ασχολούμαστε περισσότερο με τα αρνητικά παρά με τα θετικά.
Ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί να στριφογυρίζει στο μυαλό μας εβδομάδες ενώ ένα θετικό σχόλιο ελάχιστες ώρες. Αυτό όμως δε σημαίνει οτι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη . Απλώς ο εγκέφαλος επικεντρώνεται περισσότερο στα αρνητικά γιατί αυτά αποτελούν απειλή στον εγωισμο. Τα θετικά είναι απλώς το νερό που με τα θρεπτικά συστατικά του δυναμώνει τον εγωισμό μας. Τα αρνητικά όμως απειλούν την υγεία του, υπονομεύουν τη κυριαρχία του με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να τα βγάλουμε απο το μυαλό μας.
Το μυστικό όλων των πετυχημένων αλλά κυρίως ευτυχισμένων ανθρώπων σε αυτό το πλανήτη είναι πως καταφέρνουν και ελέγχουν τις σκέψεις τους καταφέρνοντας να φέρνουν στο προσκήνιο πάντα τα θετικά μιάς υπόθεσης. Διακατέχονται απο αισιοδοξία και αυτόπεποίθηση. Και γιατί άλλωστε να μη το κάνουν ποιος θέλει να θρέφει τον οργανισμό του με επιβλαβής ουσίες όπως είναι οι αρνητικές σκέψεις;
Οι ευφυείς άνθρωποι λοιπόν συνήθως απο νωρίς μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον εαυτό τους και τα συναισθήματα τους. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως οι τα συναισθήματα δεν είναι παρά το feedback, η ανταπόκριση που μας δίνει ο εαυτός για τις σκέψεις μας.
Η συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτει ο καθένας έχει να κάνει με αυτό το τομέα της διαχείρησης. Ωστόσο αυτό αποτελεί απαγορευτικό απαγορευτικό παράγοντα για κάποιον που δε διαθέτει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει το σώμα του και τον εγκέφαλο του σαν μία μηχανή με εν δυνάμει απεριόριστες δυνατότητες. Ο καθένας μπορεί να γίνει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ μελετώντας τα λάθη του ,
καλλιεργώντας τις θετικές ιδιότητες μέσα του και απωθώντας , εξαλείφοντας τα αρνητικά στοιχεία του .
Η αντίληψη του ανθρώπινου σώματος και εγκεφάλου ως μηχανής ή για να γίνουμε πιο σύγχρονοι ως έναν βιο-υπολογιστή που εμείς συνειδητά η ασυνείδητα προγραμματίζουμε μπορεί να αποβεί σωτήρια
Ο επιστήμονας του εαυτού εντοπίζει τις ανεπαίσθητες συνδέσεις που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός του. Ανιχνεύει ποιες ειναι ευεργετικές για αυτόν και ποιες οι επιζήμιες. Είναι κάτι αντίστοιχο με ένα κηπουρό και το κήπο. Εντοπίζει τα αγιόχορτα και τα ζιζανία και τα ξεριζώνει ενώ προσέχει και ποτίζει τα ωφέλιμα φυτά. Αυτή είναι η αρχική αποστολή που έχει ο άνθρωπος. Να γίνεται ολοένα και πιο συνειδητός , να κρατάει όλο και περισσότερο στα χέρια του τα χαλινάρια του μυαλού του.
Όπως θα διαπιστώσατε αν έχετε διαβάσει τα κείμενα σε αυτό τον ιστότοπο , είμαστε αρκετά ευαίσθητοι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ειδικότερα στα επαναλαμβανόμενα . Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα μας, η μουσική που ακούμε, οι σκέψεις που αφήνουμε να ανθίζουν στον ιδιωτικό χώρο του κεφαλιού μας παίζουν μείζον ρόλο τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση της προσωπικότητας μας.
Οι διαφημιστές δεκαετίες τώρα προσπαθούν να συνδέσουν τα προϊόντα τους με οργασμικές, εκστατικές, χαρούμενες καταστάσεις, φωτεινά χρώματα , όμορφα πρόσωπα . Μια τόσο επιβλαβής και άχρηστη συνήθεια όπως το τσιγάρο κατάφερε να εδραιωθεί στη συλλογική συνείδηση ως συνήθεια των πετυχημένων και όμορφων ανθρώπων.
Για να μη καταφεύγουμε όμως σε μακρηγορίες. Κυρίαρχος του εαυτού του μπορεί να γίνει αυτός που αρχίζει και παρατηρεί αντικειμενικά τον εαυτό του , αντιμετωπίζει με ειλικρίνια τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, γνωρίζει τις συνδέσεις που ενυπάρχουν μέσα του και δημιουργούνται καθε μέρα μέσα του. Επιλέγει με προσοχή τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του και εμβολιάζει τον εαυτό του απο βλαβερές πεποιθήσεις τρίτων.
Τέλος η υιοθέτηση της αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου ώς ένα υπερεξιγμένο βιο-κομπιούτερ αγνώστων δυνατότητων αποτελεί κλειδί για περαιτέρω ενασχόληση με την αυτο-βελτίωση αλλά και τις τεχνικές εναλλακτικης συνείδησης.
Η μηχανή αυτή αποτελεί ένα σταθερή κλειστό σύστημα αλλά ένα δυναμικό σύστημα που συνεχώς μεταβάλλεται ανάλογα με το εξωτερικό περιβάλλον που βρίσκεται αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον που το διακατέχει. Αποδίδει, λειτουργεί, σκέφτεται , δημιουργεί , εμπνέεται καλύτερα με συγκεκριμένους ανθρώπους ενω με άλλους όχι. Αποδίδει, λειτουργεί, σκέφτεται , δημιουργεί , εμπνέεται καλύτερα σε συγκεκριμένα μέρη ( βλέπε τόπους δύναμης) ενώ σε άλλα όχι. Αποδίδει , λειτουργεί , σκέφτεται, δημιουργεί , εμπνέετια καλύτερα με συγκεκριμένες τροφές και ουσίες ενώ με άλλες όχι.
Μια ενδιαφέρουσα συνειδητοποίηση είναι πως η ψυχολογία μας δρα συνδετικά. Είμαστε κυριολεκτικά μηχανές που συνδέουν ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ. Λέξεις , έννοιες , εικόνες, γεγονότα , χρώματα , ήχους με συναισθήματα , σκέψεις, ένστικτα και το αντίστροφο. Αυτό το θέμα χωράει άπειρη συζήτηση, όλοι γνωρίζουν πλέον τα σκυλιά του παβλόφ, άπειρα βιβλία έχουν γραφτεί για τα εξαρτημένα αντανακλαστικά και τις προεκτάσεις τους στη κοινωνική και ατομική ψυχολογία.