top of page

Συγχρονικότητες: Ποιοί τύποι προσωπικότητας και ποιες καταστάσεις τις προσελκύουν;

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

Μέσα στη χαοτική δομή του σύμπαντος , η ενέργεια του ανάλαφρου πεταρίσματος μίας πεταλούδας μπορεί να μεταμορφωθεί σε επικίνδυνη θύελλα  μας λένε οι μαθηματικοί του κλάδου της χαολογίας.

 

Κι όμως σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο , περίεργα γεγονότα και αντιστοιχίες επαναλαμβάνονται καμιά φορά σε καθημερινή βάση κάνοντας μας να αμφισβητούμε και την ίδια μας τη λογική.

 

 

Οι συμπτώσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά στατιστικές πιθανότητες. Όμως εντυπωσιαζόμαστε εύκολα από αυτές.

 

Γνωρίζουμε έναν ωραίο εκπρόσωπο του αντίθετου φύλλου και μαθαίνουμε πως έχουμε γενέθλια την ίδια ημερομηνία. Η πλειοψηφία , ειδικότερα των γυναικών θα θεωρήσει το συγκεκριμένο γεγονός ως υπόδειξη απο το σύμπαν πως ο άντρας είναι σταλμένος για αυτήν. Ωστόσο η στατιστική λέει πως σε μία ομάδα 18 ατόμων , υπάρχει 50% πιθανότητα τρεις εξ αυτών να έχουν γενέθλια την ίδια μέρα.

Άρα τι γίνεται;  Όλες οι συμπτώσεις δεν είναι παρά διακυμάνσεις των στατιστικών πιθανοτήτων;

 

Όχι υπάρχει ένα συγκεκριμένος τύπος συμπτώσεων που φαίνεται να κλείνει προκλητικά το μάτι. Εάν παραπονεθείς σε έναν/μια φίλο/η σου πως ποτέ δεν έχεις γνωρίσει άτομο που να μοιράζεστε την ίδια ημέρα γενεθλίων και την άλλη μέρα γνωρίσεις τέτοιο άτομο τότε μιλάμε για καραμπινάτη συγχρονικότητα. Προσωπικά μου έχει συμβεί να συζητάω με φίλους ένα βράδι ς πως ποτέ δεν έχω βρεί χαρτονόμισμα στο δρόμο και το επόμενο πρωί βρίσκομαι να μαζεύω απο το έδαφος ένα χαρτονόμισμα των 20ευρώ έξω απο γνωστό εμπορικό κέντρο.

 

Όσο και να θέλω να το αποδώσω στους νόμους της στατιστικής , δεν μπορεί να φύγει η βασανιστική σκέψη απο το μυαλό μου, πως τα γεγονότα δεν συνδέονται μόνο αιτιοκρατικά αλλά και εννοιολογικά.

Το να συναντάμε συνέχεια έναν αριθμό ή να ακούμε συνέχεια το τραγούδι που σκέφτόμαστε μπορούν να εξηγηθούν απο τους νόμους της στατιστικής και την ψυχολογική αρχή της επιλεκτικής προσοχης.

 

Εμάς μας ενδιαφέρουν οι ακόμα πιο προκλητικές συμπτώσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έρχονται κατά κύματα.

 

Όπως αυτή του θεμελιωτή του όρου της συγχρονικότητας, του Ελβετού ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ :
 

Αυτές τις ημέρες μελετούσα επισταμένα το σύμβολο του ψαριού μέσα  στην ανθρώπινη ιστορία.  Κανείς δε γνώριζε για την έρευνά μου ακόμη. Σήμερα για γεύμα είχαμε ψάρι. Ένας φίλος μου ανέφερε το έθιμο με το  απριλιάτικο ψάρι. Το πρωί παρατήρησα τυχαία μια επιγραφή που έλεγε «Est homo totus medius piscis ab imo».

 

Το απόγευμα ένας ασθενής μου έδειξε κάποιες πολύ όμορφες εικόνες ψαριών που είχε ζωγραφίσει. Το βράδυ μου έδειξαν ένα κέντημα που απεικόνιζε ιχθυόμορφα τέρατα.

 

Μια ασθενής μου διηγήθηκε ένα όνειρό της, στο οποίο καθόταν στην όχθη μιας λίμνης και ένα ψάρι κολύμπησε μέχρι τα πόδια της. Άκουσα στο ραδιόφωνο μια διαφήμιση για ψαροκονσέρβες, τη στιγμή που έβλεπα την ίδια διαφήμιση σε ένα περιοδικό.

 

Γνώρισα έναν κηπουρό, ο οποίος είχε στο μπράτσο του ένα τατουάζ με μια γοργόνα. Ένα αυτοκίνητο με ψάρια, έμεινε από λάστιχο στο δρόμο μπροστά στο σπίτι. Είδα μια γάτα που κρατούσε ένα ψάρι στο στόμα της.

 

Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει...

Η συγχρονιστική διαδρομή της πληροφορίας

Στην εποχή της υπερπληροφορήσης την οποία βιώνουμε όλο και περισσότερο στο πετσί μας,  είναι απολύτως λογικό πολλές διαδρομές πληροφορίας να συμπίπτουν στο γραμμικό άξονα του χρόνου. Την ώρα που βλέπετε ένα ντοκιμαντερ για ένα συγκεκριμένο θέμα κάποιος φίλος σας , σας στέλνει ως προτεινόμενο το ίδιο ντοκιμαντερ σε μήνυμα στο facebook ή τη βιογραφία κάποιου διάσημου φιλόσοφου την ώρα που βλέπετε ή διαβάζετε  για αυτόν... 

Θα αναφερθώ σε ένα προσωπικό παράδειγμα: Πριν περίπου ένα χρόνο ενδιαφερόμουν αρκετά για τους αρχαιους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας. Ξέρετε , Αιγύπτιους, Σουμέριους και Βαβυλώνιους. Έχω στείλει λοιπόν ένα  ερώτημα που με ταλαιπωρούσε σε τρία διαφορετικά άτομα που υποψιάζομαι πως έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στο θέμα. Είναι αργά το βράδι γύρω στις 01 00 και παρακολουθώ ένα ντοκιμαντέρ στο youtube για το συγκεκριμένο θέμα. Την ερώτηση την έχω στείλει το απόγευμα και δεν μου έχει απαντήσει κανείς τους, την ώρα όμως που βάζω το ντοκιμαντερ μου απαντάν και οι 3 την ίδια χρονική στιγμή. Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ. Στις 01 30 βλέπω μία κόκκινη ειδοποίηση στο youtube. Πρόκειται για μία απάντηση σε ένα ξεχασμένο σχόλιο μου σε κάποιο βίντεο κλιπ ξένου συγκροτήματος που είχα κάνει πριν κάποια χρόνια. Ο τύπος που άφησε το αινιγματικό κατά τα άλλα σχόλιο , είχε το ψευδώνυμο Βαβυλώνιος... Στιγμιαία ένιωσα όλη την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου να συγχρονίζεται με το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ αλλά και γενικότερα με το περιέχομενο του μυαλού μου. Αν συμβαίνουν και σε εσάς παρόμοια περιστατικά λοιπόν , τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;

 

Βαδίζουμε αργά και σταθερά προς τη τάφρο της παράνοιας; 

Όχι για αρχή σημαίνει πως υπάρχει μία ζεστή σχέση με τα συγχρονικά φαινόμενα..

Ποιοί τύποι προσωπικότητας και ποίες καταστάσεις προσελκύουν τις συγχρονικότητες;


Μελετώντας τους ερευνητές του φαινομένου της συγχρονικότητας και των περιστατικών που έχουν συλλέξει μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε κάποιους παράγοντες ως ελκυστές συγχρονικοτήτων

Δημιουργικότητα

Επαγγέλματα που συνδέονται με τη δημιουργικοτητα ή γενικότερα άνθρωποι που είναι δημιουργικοί παρουσιάζουν περισσότερες περιπτώσεις συγχρονιστικών γεγονότων. Συγγραφείς ,επιστήμονες και ηθοποιοί είναι πολύ πιθανό να συναντήσουν κάποιο περιεχόμενο απο το νέο βιβλίο τους, την έρευνα τους ή στοιχεία  απο το νέο ρόλο τους ενσωματωμένα σε μία καινούρια γνωριμία που μόλις έκαναν

Αυτό δεν συμβαίνει γιατί πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις ανθρώπων απλώς έρχονται αντιμέτωποι με περισσότερες πληροφορίες καθώς και σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά παθιασμένοι με το αντικείμενο της δουλειάς τους. Η συγχρονικότητα ακολουθεί τη δημιουργικότητα. Εαν είστε οπαδοί της μονοτονίας και κάθε μέρα σας είναι ακόμα ένα προσκύνημα στον ιερό βωμό της συνήθειας μην περιμένετε να εμφανιστούν προκλητικές συγχρονικότητες στη ζωή σας. 

Ταξίδια

Η κίνηση με μέσα μεταφοράς έξω απο τα συνηθισμένα πλαίσια πραγματικότητας αποτελεί μαγνήτη συγχρονικών φαινομένων. Οι τυχαίες συναντήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τρένα,πλοία και αεροπλάνα καμια φορά μπορούν να κρύβουν πλούσιο συμβολικό περιεχόμενο. Διασχίζοντας τα γεωγραφικά όρια διασχίζουμε και τα ψυχολογικά όρια ακροβατώντας σε καινούριες νοητικές και συναισθηματικές ατμόσφαιρες που αρκετές φορές κρύβουν απροσδόκητα συγχρονικά γεγονότα

Προσευχή

Πως συνδέεται το θέμα της συγχρονικότητας με την προσευχή; Πολλές φορές αυτό που ζητάμε στην προσευχή μπορεί να εμφανιστεί με αλλόκοτους και πλάγιους τρόπους στα γεγονότα της ζωής Αν η διαδικασία της προσευχής δεν έφερνε αποτελέσματα οι άνθρωποι θα την είχαν εγκαταλείψει προ αιώνων. Δεν ισχυρίζομαι οτι φέρνει αποτελέσματα, που φέρνει, αλλά κυρίως πως ενδυναμώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους.

Άτιμοι Placebo κρατάτε καλά τα μυστικά σας

Η προσευχή τονώνει τόσο ψυχολογικά που από ότι φαίνεται από τις πάμπολλες έρευνες ζουν περισσότερο απο όσους δεν πιστεύουν. https://health.spectator.co.uk/people-who-go-to-church-live-longer-heres-why/.

http://edition.cnn.com/2016/05/16/health/religion-lifespan-health/

 

Όπως θα έχετε παρατηρήσει  μέχρι στιγμής υπάρχει ένας κοινός παράγοντας σε αυτές τις κατηγορίας και δεν είναι άλλος απο αυτόν της ισχυρής συναισθηματικής σύνδεσης. Ένα στοιχείο που μας οδηγεί στον επόμενο παράγοντα που αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο ελκυστή συγχρονικότήτων

Θάνατος

Ένας απο τους μεγαλύτερους μαγνήτες συγχρονικοτήτων είναι ο θάνατος. Δεν υπάρχει άλλο θέμα που να συνδέεται τόσα  με ψυχικά γεγονότα όσο ο θάνατος. Φυσικά και η συγχρονικότητα δεν θα μπορούσε να λείπει απο την κατηγορία αυτή. Λίγοι είναι πραγματικά αυτοί που δεν έχουν να διηγηθούν μία ιστορία είτε δικής του προέλευσης είτε κάποιυ γνωστού προσώπου τους. Περίεργες συμπτώσεις, συμβολικά γεγονότα , προμηνύματα,όνειρα.

 Εκατομμύρια διηγήσεις υπάρχουν σχετικά με συγχρονικά γεγονότα και συμπτώσεις που δείχνουν να προμηνύουν το θάνατο κάποιου.

 

Πριν προχωρήσουμε όμως ας δούμε περιπτώσεις όπου μία τυχαία βλάβη της μηχανής, ένα χαλασμένο ξυπνητήρι γλίτωσε ανθρώπους απο το θάνατο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χορωδία στην εκκλησία της Νεμπράσκα όπου τα μέλη της το κθένα για το δικό του λόγο άργησε να παρευρεθεί στη καθιερωμένη συνάντηση

Στις 1-3-1950, και τα 15 μέλη της χορωδίας της εκκλησίας της Beatrice στη Nebraska, καθυστέρησαν στο ραντεβού που είχαν στις 7:20 για πρόβα. Όλοι είχαν κάποιο σοβαρό αλλά και συνηθισμένο λόγο να αργήσουν. Στις 7:25 η εκκλησία καταστράφηκε από έκρηξη ! Τα μέλη της χορωδίας θεώρησαν το γεγονός σαν "θεϊκή παρέμβαση". Ο Weaver υπολόγισε τις πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός μαζικής καθυστέρησης, σε μία στο εκατομμύριο.

We are patterns

Ο Αμερικάνος μαθηματικός Ουίλιαμ Κοξ δημοσίευσε την πολύχρονη ερευνα του σχετικά με το αν οι άνθρωποι αποφεύγουν να ταξιδέψουν με τραίνο όταν πρόκειται να γίνει δυστύχημα. Ο Κοξ μάζεψε πληροφορίες απ όλα τα άτομα που ταξίδευαν με το κάθε τραίνο την ώρα του δυστυχήματος για να τα συγκρίνει με τον αριθμό επιβατών που ταξίδεψαν με το ίδιο τραίνο τις επτά προηγούμενες ημέρες και την 14η , 21, και 28η ημέρα πριν το δυστύχημα. Μετά απο αρκετά χρόνια μελέτης στον ίδιο σταθμό , τα αποτελέσματα έδειξαν πως πραγματικά οι άνθρωποι αποφεύγουν τα τραίνα όταν πρόκειται να γίνει δυστύχημα. Στα τρένα αυτά ταξίδευαν πάντα λιγότεροι επιβάτες απ όσο θα περίμενε κανείς για το συγκεκριμένο τρένο την συγκεκριμένη ώρα. Ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στον αναμενόμενο και στον πραγματικό αριθμό επιβατών ώστε οι πιθανότητες τυχαίας εξήγησης του γεγονότος μην ξεπερνούν το 1%.


Μία άλλη σμίξη του θέματος της συγχρονικότητας με το θάνατο αποτελεί η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Είμαι σίγουρος πως αρκετοί άνθρωποι έχουν να αναφέρουν περιπτώσεις όπου είδαν στον ύπνο τους κάποιο συγγενή που την επόμενη μέρα πέθανε , ή περίεργες συγκυρίες και συμπτώσεις πήραν σάρκα και οστά το βράδι πριν το θάνατο, η λαογραφία είναι παραπάνω απο πλούσια σε τέτοιες περιπτώσσεις σχετικά με τους οιωνούς θανάτου.

 

Κατά τη διάρκεια συγγραφής αυτού του άρθρου ήρθα αντιμέτωπος με μία προσωπική ιστορία την οποία δεν γνώριζα και έμαθα τυχαία απο συζήτηση της μητέρας μου με φίλη της. Έχασα τον πατέρα μου σε αρκετά μικρή ηλικία απο πτώση ελικοπτέρου. Το απόγευμα εκείνο λίγες ώρες πριν τη μοιραία πτώση η μητέρα μου πήγε στο θέατρο με φίλους.

 

Ενώ της αρέσει γενικότερα να ντύνεται με έντονα χρώματα και δεν φοράει ποτέ μαύρου χρώματος ρούχα, για πρώτη φορά στη ζωή της της ήρθε η παρόρμηση να ντυθεί στα μαύρα και έτσι και έπραξε. Λίγες ώρες αργότερα ήταν μία χήρα που πενθούσε το χαμό του άντρα της. 

 

Γιατί συναντάω συνέχεια το ίδιο νούμερο; Είναι συγχρονικότητα;

 

Πρόκειται για ένα γεγονός που έχει αναπτυχθεί ολόκληρη νεομυθολογία κυρίως γύρω απο ανθρώπους που συναντάν συνέχεια τα ίδια νουμερα και συγκεκριμένα την ώρα 11:11 ή 22:22. Εαν δεν σας ικανοποιεί η ερμηνεία της επιλεκτικής προσοχής τότε απλά σκεφτείτε το ενδεχόμενο της εκπαίδευσης/προγραμματισμού του ασυνείδητου.

 

Έχετε ένα σπουδαίο ραντεβού και βάζετε το ξυπνητήρι μισή ώρα νωρίτερα απο την ώρα που ξυπνάτε συνήθως, ας πούμε στις 07 00. Ως δια μαγείας ανοίγετε τα μάτια σας στις 06:59 και προς έκπληξη σας ακούτε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα το ξυπνητήρι σας. Μπορεί ο νους της εγρήγορσης να κοιμάται αλλά το ασυνείδητο επαγρυπνεί για να σας ξυπνήσει λίγα δευτερόλεπτα πριν. Παρομοίως λοιπόν όταν το εκπαιδεύεται να αναζητά συγκεκριμένα νούμερα θα στρέψει το βλέμμα σας σε αυτά στην ώρα που τα συγκεκριμένα νούμερα εμφανίζονται στην οθόνη του εκάστοτε ρολογιού.

Η συγχρονικοτητα της συγχρονικότητας

 Όσοι παθιάζονται με το φαινόμενο της συγχρονικότητας δημιουργούν ένα αυτο-επιβεβαιωτικό φαινόμενο με αποτέλεσμα τριγύρω τους να συσσωρεύονται σωρηδόν συγχρονιστικά γεγονότα. Είναι σαν να σκάβει κανείς στον ιστό της πραγματικότητας δημιουργώντας έτσι πηγάδια γεγονότων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πέρα απο τον καρλ Γιούνγκ είναι και ο έταιρος διάσημος ερευνητής της συγχρονικότητας και βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός, Βόλφρανγκ Πάουλι. Όπου πηγαίνε πυροδοτούσε αυτόματα συγχρονιστικά γεγονότα , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και φαινόμενο με το όνομα του το λεγόμενο Pauli effect.​
 

Κλείνοντας


Με τι εχουμε να κάνουμε λοιπόν εδώ;

 

Με μια μεταμοντέρνα εγκεφαλική περιπέτεια ή την ανάγκη για αναζήτηση υψηλών νοημάτων σε ένα κόσμο χαμηλής πνευματικότητας και περιορισμένου διανοητικού περιεχομένου;

Όσοι είναι περισσότερο μυημένοι στην κοσμοθέαση του εσωτερισμού κάνουν λόγο πως η συγχρονικότητα αποτελεί τη μυστική αρχιτεκτονική της πραγματικότητας, πως παίζει το ρόλο τη ρευστής κόλλας που κυλάει ανάμεσα στις δυο διαφορετικές σφαίρες δημιουργίας , αυτή του νου και της ύλης. Μία ανάσα κοσμικής κατεργαριάς σε ένα κόσμο που έχει το κεφάλι σκυμμένο δουλικά μπροστά στο παντοδύναμο βασίλειο της αιτιοκρατίας και ορκίζεται τυφλή υποταγή  στην αρχόντισσά του, τη λογική

Ο Γιουνγκ έλεγε πως η συνείδηση δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της και πως έχει ανάγκη την αναζωογονητική πνοή του ασυνείδητου.


Η γλώσσα της σύμπτωσης λοιπόν είναι η γλώσσα του μύθου , μία γλώσσα που γεφυρώνει το κενό μεταξύ του ασυνείδητου και της εγρήγορσης , μία γλώσσα που μιλάει για τη σημαντικότητα τόσο των γεγονότων που διαδραματίζονται μέσα στον εγκέφαλο όσο και μέσα στον ευρύτερο κόσμο , σε όσα συμβαίνουν έξω απο τον εγκέφαλο μας στη καθημερινή ζωη.

Η συγχρονικότητα πρέπει να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα του συνδετικού μύθου που γεφυρώνει το κόσμο των αρχέτυπων με τον καθημερινό υλικό κόσμο . Δεν πρέπει να ειδωθεί  ως τυχαιότητα ή στατιστική ανωμαλία. Όπως τα καταφέρνει και ο μύθος έτσι και η συγχρονικότητα γεφυρώνει το κενό μεταξύ του φαντασιακού και της εγρήγορσης. 


Είναι λογικο οι περισσότεροι σκεπτικιστές να βγάζουν σπυριά με τις εξηγήσεις της συγχρονικότητας.

 

Παρακάμπτει τη γραμμικότητα του χρόνου, παρακάμπτει την αιτιοκρατία, ισχυρίζεται την ύπαρξη ανεξήγητων μηχανισμών. Χαλάει τη βόλεψη τους και το σταθερό τους κοσμοείδωλο. 

Γεγονότα που κινούνται στα ομιχλώδη όρια μεταξύ της εσωτερικής ψυχολογικής πραγματικότητας και της εξωτερικής.

Η ζωή βρίσκεται στα κινούμενα νερά. Στα ακίνητα νερά συνήθως ευδοκιμούν παθογόνες μορφές ζωής. Τι πάει να πεί αυτό ; Ανακατέψτε τη τράπουλα , αλλάξτε συνήθειες, πειραματιστείτε με χόμπι, αποδεχτείτε την πρόκληση να σκέφτεστε και να δράσετε δημιουργικά και πλήρως απαγκιστρωμένοι απο κάθε παγωμένη μορφή συνήθειας.

Ακολουθείστε τη ροή της δημιουργικής πληροφορίας και αποκωδικοποιείστε ώριμα τις επιδράσεις των συγχρονικών γεγονότων

Υποστηρίξτε τη σελίδα!

Επιστροφή 

Εαν σου συμβαίνουν συγχρονικότητες μπορείς να μοιραστείς τις εμπειρίες σου

bottom of page