top of page

Φάκελος Νοοτροπικά : Εσυ πίνεις ακόμα καφε;

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

 

 

Εχεις δει το Limitless και έχεις ζηλέψει τις ικανότητες του πρωταγωνιστή;

Θες να έχεις πρόσβαση σε κάθε ανάμνηση , να αποκτήσεις φωτογραφική μνήμη και να μπορεις να απομνημονεύεις δεκάδες σελίδες χωρις να σου ξεφεύγει ούτε μία τελεία;

 

Θές να μπορείς να πραγματοποιείς ακαριαία τις πιο ακραίες διασυνδέσεις  πληροφοριών , να μετατρέψεις το μυαλό σου σε υπερυπολογιστή , εξετάζοντας στατιστικές καθώς προβλέπεις αλγόριθμους και μελλοντικές συγκυρίες; Επενδύοντας  τα πορισματα σου στο χρηματιστήριο και ξεσκίζοντας τις αγορές με τις καινοτόμες ιδέες σου ; Να παντρέψεις εν τέλει την τέλεια θεωρία με την καθοριστική πράξη;

Οχι αυτό δεν θα γίνει ποτέ!

 

Αυτά γινονται μόνο στο κόσμο του Limitless και του NZT.

 

NZT δεν υπάρχει , υπάρχουν όμως ουσίες που ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου σημαντικά.

 

Η εξέλιξη της επιστήμης σου προσφέρει αυτό το αβανταζ!

Ο εγκέφαλος κουράζεται εύκολα. Πόσε φορές έχεις τη θέληση να διαβάσεις μονοκοπανιά ένα ωραίο αλλά μεγάλο βιβλίο. Στις 50 σελίδες τα έχεις παρατήσει λόγω νοητικής κούρασης. Έχεις οίστρο και έχεις αρχίσει να γράφεις μανιασμένα. Στις δύο ώρες όμως νιώθεις μπουκωμένος και τη δημιουργική έμπνευση να στερεύει. Στο τρίωρο έχεις σταματήσει την προσπάθεια. 

Εαν βάλεις στην εξίσωση το τουλάχιστον 8ωρο καθημερινής δουλειάς, τα άγχη της καθημερινότητας , τις προστριβές των εκάστοτε προσωπικών σχέσεων , πόση ενέργεια σου μένει για να δημιουργήσεις , να αφιερώσεις χρόνο στον εγκέφαλο σου και στην τελειοποίηση των ιδεών του;

Ο καφές για αιώνες τώρα έκανε όλη τη δουλειά. Ο Ντεκάρτ έπινε 20 φλιτζάνια γαλλικού καφέ την ημέρα.

 

Ελεύθερος επαγγελμάτιας ήταν και η δουλειά του  να φιλοσοφεί. Δεν είχε αφεντικά πάνω απο το κεφάλι του ή οκτάωρο και δεκάωρο καταπιεστικής δουλειάς και όμως χρειαζόταν 20 φλιτζάνια καφέ για να τονώσει το πνεύμα και να οξύνει την σκέψη του.

Καρπός αυτής της ξέφρενης κατανάλωσης καφείνης ,  ήταν η απόδειξη της ανθρώπινης ύπαρξης λόγω της σκέψης ( Σκέφτομαι άρα υπάρχω έιχε δηλώσει). Συγκλονιστικό!


Πάμε τώρα ξανά στο θέμα μας: Μνήμη . Ευφυια. Μάθηση. Πως θα πετύχεις την αύξηση μικρή μου Lucy ;

 

Ποιά είναι αυτά τα νοοτροπικά;

Ο Ορισμός

Το 1946 ο Ρουμάνος Dr. Cornelius E. Giurgea θέσπισε τον όρο “νοοτροπικό / νοοτρόπο” φάρμακο, για να περιγράψει ουσίες που μόλις είχαν ανακαλυφθεί και οι οποίες, σύμφωνα με τις ως τότε μελέτες, βελτίωναν τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες — υπό συγκεκριμένες συνθήκες, και χωρίς να φέρουν παρενέργειες επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου.

 

Ο Dr. Cornelius, προσπαθώντας να δώσει τον ορισμό του νοοτροπικού, έθεσε κάποια κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρεί μια ουσία για να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με αυτόν, μια ουσία για να χαρακτηριστεί νοοτροπική πρέπει να:


1. Ενισχύει την μάθηση και την μνήμη, ιδίως σε καταστάσεις νευροβιολογικής διαταραχής όπως υποξία (έλλειψη οξυγόνου λόγω κακής κυκλοφορίας, πνιγμός, εγκεφαλικό επεισόδιο), ηλεκτροσόκ, εγκεφαλικές αλλαγές λόγω γήρατος.


2. Ενισχύει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και την ροή πληροφοριών, μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων.


3. Ενισχύει την αντίσταση του εγκεφάλου και να τον προστατεύει από φυσικές (π.χ. χτύπημα, εγκεφαλικό) και χημικές (νευροτοξικές ουσίες) βλάβες.

4. Στερείται σημαντικών παρενεργειών και τοξικότητας όσον αφορά την σωματική αλλά και ψυχολογική κατάσταση.

 

 

Τι προσφέρουν τα νοοτροπικά ;

Την αύξηση, δηλαδή, των πνευματικών επιδόσεων: καλύτερη μνήμη, γρηγορότερη μάθηση, εγρήγορση, αυξημένη συγκέντρωση 

Ποιά είναι τα νοοτροπικά;

Πιρακετάμη

Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 60. Τη δεκαετία του 70 θεωρούταν το απόλυτο νοοτροπικό και το είχαν στη διάθεση τους μόνο φτασμένοι σεναριογράφοι του Χόλλυγουντ και καταξιωμένοι συγγραφείς. Πλέον πωλείται ανευ συνταγής για περίπου 3ευρω υπο τις εμπορικές ονομασίες nootrop και memodrin.

 

Το προτιμούν κυρίως έπειτα απο προτροπη γιατρού μεγάλες ηλικίες με προβλήματα μνήμης και γενικότερη νοητική έκπτωση

 


Ο μηχανισμός δράσης: Ο μηχανισμός δράσης αυτής της ουσίας, δηλαδή το πώς ασκεί τα αποτελέσματά της στον οργανισμό, δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Πρόκειται περί σύνθετου μηχανισμού. Ο κύριος μηχανισμός που είχε προταθεί είναι η ενίσχυση του χολινεργικού συστήματος, δηλαδή της λειτουργίας του ευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη που θεωρείται βασικός για την μνήμη

Υδεργίνη

Η υδεργίνη (ergoloid mesylates) αναπτύχθηκε από τον Dr. Albert Hofmann για την φαρμακευτική εταιρία Sandoz (νυν Novartis) που έλαβε δημοσιότητα για την σύνθεση και ανακάλυψη των αποτελεσμάτων του LSD-25. Είναι ένα μίγμα τροποποιημένων ουσιών που λαμβάνονται από τον μύκητα Claviceps purpurea, γνωστός ως εργότιο/ερυσιβώδης όλυρα.

Ο μηχανισμός δράσης της υδεργίνης έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι δεν επιδρά διακριτά μόνο με έναν τρόπο ώστε να μπορεί να αποδοθεί εκεί όλη η δράση της. Στην αρχή είχε χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, και κατά συνέπεια οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων, στον εγκέφαλο ατόμων των οποίον οι νοητικές δυσκολίες είχαν αποδοθεί εκεί.

 

Λόγω της ευεργετικής δράσης της στα εγκεφαλικά αγγεία έχει προταθεί για αντιμετώπιση και προφύλαξη από πονοκεφάλους και ημικρανίες.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τις προστατευτικές της ιδιότητες έχει η προστασία που παρέχει έναντι νευροτοξικών ουσιών όπως το MPTP, που μία και μόνο χορήγησή του μπορεί να προκαλέσει μη αντιστρέψιμο Parkinson σε ανθρώπους και άλλα ζώα.

L Theanine

 

 

H Λ Θεανίνη είναι βασικό συστατικό τόσο του μαύρου όσο και του πράσσινου τσαγιού.

 

Η Λ Θεανινη προάγει τα εγκεφαλικά κύματα άλφα που είναι υπεύθυνα για ένα ήπιο κλίμα διέγερσης και χαλάρωσης του εγκεφάλου. Έχουμε θίξει τις ιδιότητες της σε άλλο άρθρο της ιστοσελίδας. Περισσότερα εδώ

 

Η συγκέντρωση κάτω απο τη συγκεκριμένη ουσία είναι αρκετά πιο εύκολη.

Η Θεανίνη δρά συνεργετικά και με την καφείνη αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια της επίδρασης της καθώς και τις μνημονικές δυνατότητες. Υπάρχει σε μορφή συμπληρώματος στα φαρμακεία.

Lsd Microdosing

 

 

То καλό κράτος-πατερούλης έχει κατατάξει τη συγκεκριμένη ουσία στα σκληρά ναρκωτικά. Εμπιστεύομαστε το κράτος-πατερούλη αφού πάντα φροντιζει για το καλό μας , για εμάς πριν απο εμάς.

 

Πολλοί επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη για τη συγκεκριμένη ουσία , κακό του κεφαλιού τους και σαν να μην έφτανε αυτό το lsd έχει γινει το νεο trend στο Silicon Valley, όπου τα μυαλά εκεί το χρησιμοποιούν σε micro dosing ως νοοτροπικό .

 

Η τοξικότητα της ουσίας για όσους γνωρίζουν είναι μηδαμινή, πόσο μάλλον και σε microdosing. Περισσότερα εδώ:

 

http://www.huffingtonpost.com/entry/psychedelic-microdosing-research_us_569525afe4b09dbb4bac9db8

http://www.wired.co.uk/article/lsd-microdosing-drugs-silicon-valley
 

Ακαδημαϊκό Ντόπινγκ

 

Еδώ ξεφεύγουμε από το φάκελο νοοτροπικά και μεταβαίνουμε σε πιο επικίνδυνες ουσίες. Γνωρίζετε το φαινόμενο του Ritalin στην Αμερική. Το Ριταλιν ( μεθυλφαινιδατη ) έχει χαρακτηριστεί ως η κόκα των μικρών, το χάπι του απουσιολόγου, το μπότοξ του εγκεφαλου και με πληθώρα άλλων προσωνυμίων. Φυσικά δεν είναι μόνο οι μαθητές που χρειάζονται την απεριόριστη συγκέντρωση που προσφέρει η μεθυλφαινιδάτη, σύμφωνα με έρευνα που έγινε γνωστή ένας στους πέντε  επιστήμονες , ντοπάρει καθημερινά τον εγκέφαλο του χωρίς να έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Και φυσικά τα πορίσματα της έρευνας ( κλικ εδώ ) πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός πως σίγουρα ανάμεσα στους επιστήμονες που ερωτήθηκαν σίγουρα κάποιοι δεν έιχαν το θάρρος να παραδεχτούν οτι χρησιμοποιούν ουσίες για να διεγείρουν τον εγκέφαλο τους.

 

Ωστόσο το θέμα του ακαδημαϊκού ντόπινγκ είναι τεράστιο και θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.

 

Υποστηρίξτε τη σελίδα!

Επιστροφή 

Μοιραστείτε το άρθρο !

bottom of page