top of page

Το σύμβολο της πεντάλφα μέσα απο τις εκδηλώσεις της φύσης

Γράφει ο Φοίβος Καλφοπουλος

Και τι δεν έχει ειπωθεί για την πεντάλφα. Αν γινόταν διαγωνισμός για το πιο παρεξηγημένο σύμβολο σίγουρα θα εμφανιζόταν ανάμεσα στους διεκδικητές της πρώτης θέσης. 

Πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία και στους Σουμέριους. Επίσης την χρησιμοποιούσαν συμβολικά στην Αρχαία Ελλάδα και στη Βαβυλωνία. Στην Ελλάδα οι πρώτοι που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με αυτό το σύμβολο ήταν ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι οι οποίοι το ονόμαζαν πεντάγραμμο.

 

Στο σύμβολο αυτό έβλεπαν, λόγω των γεωμετρικών του ιδιοτήτων, μια μαθηματική τελειότητα όπως την εκδήλωση της 'Χρυσής Τομής'.

Ο Πυθαγόρας που μυήθηκε απο τους Αιγύπτιους ιερείς στα μυστήρια της ιερής γεωμετρίας γνώριζε τη σημασία του αλλά και την εκδήλωση του στους φυσικούς ρυθμούς του κόσμου.

Σπόροι ευκάλυπτου

Η πεντάλφα δεν είναι ένα σχήμα που προέκυψε μέσα απο τον ανθρώπινο εγκεφαλικό χώρο αλλά ένα γεωμετρικό μοτίβο που βρίσκεται σε πολλές εκδηλώσεις της φύσης 

Οι πυθαγόρειοι έκαναν τον αχινο ένα απο τα εμβλήματα τους καθώς παρατηρούσαν πως το στόμα αυτού του παράδοξου ζώου είχε σχήμα πεντάκτινου , βασικό γεωμετρικό σύμβολο και του δικό τους συστήματος του κόσμου.


Για τους αλχημιστές ο αχινός , απολίθωμα ή ζωντανος παρουσιάζει τις διαφορετικές μεταμορφώσεις του πρωταρχικού αυγού.

Sand Dollar

Εχινόδερμο αποτυπωμένο πάνω σε απολίθωμα

Το μήλο βεβαίως ως  ο περισσότερο εύγεστος άγριος καρπός οπωροφόρου δέντρου κατέχει δεσπόζουσα μυθική σημασία σε πολλούς λαούς. Φυσικά και στη χριστιανική θρησκεία.


Συμφωνα με έναν Ιρλανδικό μυθο , όταν ο μεγάλος βασιλιάς Κουροϊ (Cú Roí) πέθανε η ψυχή του κατοίκησε μέσα σε ένα μηλο.  Ο αντίπαλος του, μυθικός ήρωας Κουχουλαϊν ( Cú Chulainn ) έμαθε το μυστικό και βρήκε το μήλο. Όταν το μήλο μεριστηκε απο το ξίφος του Κουχουλαϊν τότε η αιώνια νύχτα τύλιξε τον ΚουρόΪ.

Διοτι αν κοπεί μήλο εγκάρσια στη μέση στο κάθε ήμισυ παρουσιάζεται και  από ένα πεντάκτινο άστρο στο κέντρο του, σύμβολο της αθανασίας , το οποίο αναπαριστά τη Θεά Σελήνη για τους αρχαίους Ιρλανδούς στους πέντε σταθμούς της : από τη γέννηση εως το θάνατο και απο εκεί πάλι στη γέννηση. 

 

Για πολύ καιρό η πεντάλφα είχε συνδεθεί με τον πλανήτη Αφροδίτη και με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης των αρχαίων Ελλήνων και της Venus των Ρωμαίων. Αναπαριστά επίσης τον πλανήτη Аφροδίτη  που λατρευόταν ως Εσπερος , άστρο της εσπέρας- καθώς είναι το πρώτο φωτεινό άστρο που φαίνεται στον απογευματινό ουρανό όταν νυχτώνει- στο ένα ήμιση του μήλου και ως Εωσφόρος ( φέρων το φως ) γιος της αυγής στο άλλο.

O παράδοξος σχηματισμός της πεντάλφα στη τροχιά Αφροδίτης - Γης

Όπως τονίσαμε παραπάνω απο αρχαιοτάτων χρόνων η πεντάλφα συνδέθηκε με το πλανήτη της Αφροδίτης αλλά και τη θέα Αφροδίτη. Λες και υπάρχει κάποιο κοσμικό ανέκδοτο οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η τροχία Γη και Αφροδίτης υπακούει στη γεωμετρία του πεντάκτινου.

Η τροχια της Αφροδίτης δεδομένου ότι την βλέπουμε από τη Γη σχηματίζει ένα σπειροειδή μοτίβο το οποίο διαρκεί 8 έτη. Μια πλήρης τροχιά γύρω από τον ήλιο διαρκεί για τη Γη όπως ειναι γνωστό 365.2. 


Το έτος της Αφροδίτης είναι 225 (15*15) ημέρες και δημιουργεί ένα ενδιαφέροντα κύκλο με αυτόν της Γης των 365 ημερών. Αυτές οι τροχιές ευθυγραμμίζονται 10 φορές κάθε 8 έτη και εμφανίζονται στον ορίζοντα σαν μια Σύνοδος μεταξύ του Ηλίου και της Αφροδίτης. 

 

Αυτό δίνει μια αναλογία 13 προς 8, δύο διαδοχικοί αριθμοί της ακολουθίας Φιμπονάτσι , των οποίων τμήμα δίνει μια προσέγγιση της χρυσής αναλογίας. 

Η διαφορά μεταξύ 13 και 8 εξηγεί την πεντακτινη συμμετρία της γεωκεντρικής τροχιάς της Αφροδίτης. Αυτό το σχήμα αποκαλείται μερικές φορές τριαντάφυλλο της Αφροδίτης, και ένα τέλειο πεντάκτινο μπορεί να εφαρμοστεί στο κέντρο του. Ο χορός των πλανητών στη μουσική των σφαιρών. Η ομορφιά αφθονεί!

Έτσι, αν πάρουμε τα ίχνη από 10 συζυγίες Ηλίου και Αφροδίτης πάνω σε ένα χρονικό διάστημα 8 ετών και ζωγραφίσουμε μια γραμμή που να συνδέει την πρώτη με την τρίτη, την τρίτη με την πέμπτη, την πέμπτη με την έβδομη και την έβδομη με την ένατη, θα έχουμε ένα πεντάγραμμο. Όμοια, τη δεύτερη με την τέταρτη, την τέταρτη με την έκτη, την έκτη με την όγδοη και την όγδοη με την δέκατη, θα έχουμε πάλι το πεντάγραμμο. 

 

Έτσι, κάθε 8 έτη υπάρχουν δύο επικαλυπτόμενα πεντάγραμμα στον θόλο του ορίζοντα. Οι συζυγίες Ηλίου και Αφροδίτης φτιάχνουν τα σημεία αυτών των πενταγράμμων σε απόσταση 580 ως 588 μέρες. 

 

Επίσης η διαίρεση των ημερών του έτους 365 με τον κύκλο της Αφροδίτης 225, δίνει 1,622, δηλαδή Φ που είναι 1,618. Ο Χρυσός αριθμός Φ χρησιμοποιήθηκε στους ναούς των Ελλήνων και Αιγυπτίων. Ο Χρυσός αριθμός Φ είναι εκδηλωμένος στο πεντάγραμμο σε αριθμητικούς τρόπους, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί το δωδεκάεδρο (η κάθε επιφάνειά του είναι κανονικό πεντάγραμμο) είναι το υπέρτατο στα Πλατωνικά στερεά

Συμπερασματικά μπορούμε να κλεισουμε λέγοντας πως η ημιμάθεια και η άγνοια κατάφεραν να δαιμονοποιήσουν ένα πρωταρχικό σύμβολο και δομικό σχηματισμό της ύπαρξης στη ζωή στη Γη αλλά όπως φαίνεται και σε ολόκληρο το σύμπαν..

Επιστροφή 

Μοιραστείτε το άρθρο !

bottom of page