top of page

Πεντέλη

Η σπηλιά έχει χάσει την αίγλη μυστηρίου που διατηρούσε τη δεκαετία του 80. Όταν στρατιωτικές υπηρεσίες εκτελούσαν μυστικά έργα στη σπηλιά , τρομοκρατικές οργανώσεις εξασκούσαν τη τέχνη της σκοποβολής αδείαζοντας γεμιστήρες αλλά και εξαπολύοντας ρουκέτες και τέλος νονοί της νύχτας, έπιαναν βραδινές ώρες , στο χέρι τους τα φτυάρια.

Περισσότερα για τη σχέση τρομοκρατών , νονών της νύχτας και Πεντέλης, εδώ

Πλέον η περιοχή της Πεντέλης αποτελεί ένα καταθλιπτικό τοπίο καθώς το άλλοτε καταπράσσινο δάσος έχει παραμείνει φαλακρό χάρη στους εμπρηστές. Πλήθος επισκεπτών συρρέει τα σαββατοκύριακα για να κάνει check in στη σπηλιά , να βγάλει selfie και γιατί όχι να ανακαλύψει μυστικά τούνελ και να αποθανατίσει παραφυσικές δραστηρίοτητες στο φακό του smart phone του.


Όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι της υπόθεσης, Το ΝΑΤΟ  σε συνεργασία με το Ελληνικό ναυτικό κινητοποιήθηκε για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, τη δεκαετία του 80 να κάνει <<απόρρητα>> έργα σε έναν αρχαιολογικό χώρο που είναι εύκολα προσβάσιμος από το καθένα . 

 

Η υπόθεση έφτασε τρείς φορές ως ερώτημα στη βουλή - για ποιό λόγο γίνονται τα έργα και καταπατείται έτσι ένας αρχαιολογικός χώρος- απάντηση όμως δε δόθηκε καθώς τα έργα ήταν διαβαθμισμένα ως άκρως απόρρητα. Πρωτοσέλιδα κυκλοφόρησαν πως πρόκειται περί πυρηνικού καταφύγιου ή για μυστική βάση. Όποιος έχει ασχοληθεί με τη φύση των έργων στη σπηλιά , τη διάνοιξη των σηράγγων και τη γελοία περίφραξη που στήθηκε ,  γνωρίζει πως το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι άκρως ακατάλληλο  για μυστική βάση, πυρηνικό καταφύγιο ή οτιδήποτε παρόμοιο. Κλειδί στην υπόθεση αποτελούν οι μαγνητικές ιδιότητες της Πεντέλης καθώς και στο οτι ολόγυρα της σπηλιάς βρίσκεται :


1. Στην κορυφή της Πεντέλης, ΝΑΤΟϊκός σταθμός τηλεπικοινωνιών
2. Στους πρόποδες του βουνού, σε οπτική επαφή με τη σπηλιά, υπήρχε παλιότερα υπόγεια ΝΑΤΟϊκή βάση τηλεπικοινωνιών του Πολεμικού Ναυτικού
3. Λίγο βορειοανατολικότερα, σε μικρή απόσταση από το βουνό, λειτουργούσε η υπόγεια αμερικανική βάση τηλεπικοινωνιών της Νέας Μάκρης.

 

Όποιος ενδιαφέρεται περαιτέρω μπορεί να κοιτάξει το site του iranon καθώς και το βιβλίο του Γ. Μπαλάνου : Πέρα απο το αίνιγμα της Πεντέλης

Επιστροφή 

Μοιραστείτε το άρθρο !

bottom of page