top of page

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός : Οι βασικές τεχνικές

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

 

 

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των 70s όταν οι Richard Bandler και John Grinder αποφάσισαν  να καταναλώσουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους αναλύοντας το τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος ανθρώπων που θεωρούνται μεγαλοφυϊες και άκρως επιτυχημένοι στο τομέα τους. Βάση αυτής στρατηγικής αποτελούσε η σκέψη οτι η συμπεριφορά μιας μεγαλοφυϊας μπορεί να αντιγραφεί απο το μέσο άνθρωπο και να τον οδηγήσει σε θαυμαστά αποτελέσματα.


Ο νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός είναι ένας τομέας που χαρακτηρίζεται απο την περιέργεια για το τι ειναι αυτό που επηρεάζει μοναδικά τον κάθε άνθρωπο στη ζωή του και τι πρέπει να ξεκινήσουμε για να αλλάξουμε τις εμπειρίες μας προς το καλύτερο. Υποστηρίζει οτι όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να αναλυθεί , να οργανωθεί κα ι να αντιγραφεί απο κάποιον τρίτο.

 

Ας εξετάσουμε όμως τι αντιπροσωπεύουν οι λέξεις που συνθέτουν το όνομα αυτής της ιδιότυπης σχολής ψυχολογίας.

 

Νευρό : Το νευρικό μας σύστημα , το οποίο δέχεται εμπειρίες μέσω των πέντε αισθήσεων και τις μεταφέρει για επεξεργασία στον εγκέφαλο


Γλωσσικός : επικοινωνιακά συστήματα - λεκτικά και μη λεκτικά - με τα οποία τα ουδέτερα ερεθίσματα του περιβάλλοντος οργανώνονται και αποκτούν νόημα.


Προγραμματισμός : Η ικανότητα του κάθε ανθρώπου να οργανώσει την επικοινωνία του και τη νευρολογική του εμπειρία για να πετυχαίνει  τους στόχους στη ζωή του.

O NLP  οργανώνει έτσι την ανθρώπινη εμπειρία ώστε οι δομές τη να επηρεάζουν θετικά το άτομο . Αλλάζει δηλαδή τη διαδικασία με την οποία το άτομο βιώνει την πραγματικότητα. Η απλοϊκότητα και η αποτελεσμάτικοτητα που διακρίνει τις τεχνικές του τον έκαναν να αποκτήσει απήχηση στο διαφημιστικό χώρο, στις πωλήσεις καθώς και στη new age και occult σκηνή.

 

Οι δύο Καλιφορνέζοι Bandler και Grinder δούλεψαν στην αρχή και αντέγραψαν τις μεθόδους κολωσσων της σύγχρονης ψυχολογίας όπως ο Fritz Perls ιδρυτής της ψυχολογίας Gestalt , τη Virginia Satir κορυφαία οικογενειακή θεραπεύτρια και τον χαρισματικό υπνοθεραπευτή Milton Erickson, πο για πολλούς είναι ο χαρισματικότερος υπνωτιστής όλων των εποχών.

 

Οι δυο τους απο την αρχή απέρριψαν ως αναποτελεσματική και χρονοβόρα τη θεραπεία μέσω συζητήσεων και συμβουλευτικής και στράφηκαν σε πιο γρήγορες και αποτελεσματικές μεθόδους.

 

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός σαν γνήσια εξέλιξη της υπνοθεραπείας ενδιαφέρεται να παρακάμψει τη συνείδηση και να εγκαταστήσει νέες συνδέσεις - άγκυρες στο ασυνείδητο του υποκειμένου.

 

Διατείνεται πως μπορεί να εγκαταστήσει υποβολές ακόμα και μέσω του απλού προφορικού λόγου , απλά τοποθετώντας επιδέξια τις λέξεις μέσα στη πρόταση.

 

Αρκετοί θεραπευτές χαρακτηρίζουν το νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό ως ψευδοεπιστήμη.

 

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα των τεχνικών του έκανε σύντομα των Bandler πλούσιο και αρκετές διαμάχες ξέσπασαν για το ποιος έχει το δικαίωμα να παραδίδει σεμινάρια NLP . Aξιωματούχοι της CIA , διευθυντές εταιριών έσπευδαν να μαθητεύσουν στον Richard Bandler. Γκουρού της αυτοβοήθειας όπως ο Tony Robbins χρησιμοποιώντας τεχνικές NLP έγιναν πολυεκατομμυριούχοι στα 80s .

 O Richard Bandler και η πολυτάραχη ζωή του απασχολησαν αρκετές φορές την Αμερικάνικη επικαιρότητα

Αν προσπαθήσουμε να υπεραπλουστεύσουμε ένα αρκετά πολύπλοκο πεδίο γνώσης θα λέγαμε πως πρώτη αποστολή του έμπειρου NLPer είναι να μάθει ποια αίσθηση κυριαρχεί στον εγκέφαλο του συνομιλητή του.

 

Ένα βασικό κλειδί για να βοηθήσεις κάποιον να βελτιστοποιήσει το τρόπο σκέψης του είναι να καταλάβεις πως χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του και σε ποια διάταξη ακολουθεί την εσωτερική επεξεργασία .

 

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες : Ο οπτικός τύπος, ο ακουστικός τύπος και ο κιναισθητικός τύπος.

 

Ο οπτικός τύπος μνημονεύει τις πληροφορίες σε εικόνες , δε θυμάται εύκολα ομιλίες και βαριέται τις παρατεταμένες διαλέξεις. Προτιμάει να διαβάζει ή να βλέπει πληροφορίες. Χρησιμοποιεί περισσότερο εκφράσεις του στυλ " με παρακολουθεις; " " βλέπεις τι σου λέω ;"  " σχηματισα/έκανα εικόνα"


Ο ακουστικός τύπος συνομιλεί με τον εαυτό του και ενοχλείται εύκολα απο το θόρυβο. Θεωρούν τα μαθηματικά και το γράψιμο πιο δύσκολα από την ακουστική εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Χρησιμοποιούν κατα κόρον εκφράσεις με το ρήμα ακού, μιλα του τύπου , έχω ακουστά κτλπ


Ο κιναισθητικός τύπος : του αρέσει να ακουμπάει τους ανθρώπους και να είναι γενικά σε κοντινή απόσταση . Χρησιμοποιεί εκφράσεις του στυλ " Με πιάνεις; " " Το κρατάω αυτό που είπες "

 

Έτσι λοιπόν ο NLPer καταλαβαίνει από τα ρήματα που χρησιμοποιεί ο συνομιλητής την αισθητηριακή προτίμηση του καθώς και την αλληλουχία που χρησιμοποιεί για να παρακινήσει τον εαυτό του σε δράση - τη στρατηγική του- . Η μίμηση τη αισθητηριακής προτίμησης του ομιλητή είναι ένα μέσο για δημιουργία εναρμόνισης και εγκαθίδρυσης βαθιάς επικοινωνίας - rapport.

 

 

O NLPer παίρνει πληροφορίες μέσω των οφθαλμικών κινήσεων 

 

 

Κάθε κίνηση του ματιού σχετίζεται και με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου παραδείγματος χάρη : Όταν ένας δεξιόχειρας δημιουργεί νοερές εικόνες από αναμνήσεις τα μάτια του τείνουν να στρέφονται πάνω και αριστερά. Όταν δημιουργεί νοερές εικόνες από πράγματα που δεν έχει ξαναδεί , ( εμπλέκεται δηλαδή η φαντασία άρα πιθανώς και το ψέμα ), τα μάτια του πηγαίνουν πάνω και δεξιά. Όταν μιλά στον εαυτό του τα μάτια του πηγαίνουν κάτω και αριστερά και όταν νιώθει βαθιά συναισθήματα τα μάτια του πηγαίνουν κάτω και δεξιά. Η συναισθηματικότητα με τη κίνηση των ματιών προς τα κάτω είναι κάτι που σίγουρα όλοι μας έχουμε δεκάδες παραδείγματα.

 

Αρκετοί ψυχολόγοι διαφωνούν κάθετα με το μοντέλο των οφθαλμικών κινήσεων ωστόσο όπως λέει ο Bandler είναι πολύ δύσκολο να σου διαφύγει , όταν είσαι στη σκηνή και ζητάς από τετρακόσια άτομα να θυμηθούν κάτι που τους έχει συμβεί και βλέπεις τετρακόσια ζευγάρια μάτια να κινούνται πάνω και αριστερά καθώς σκέφτονται χμμμ  για να δούμε... Είναι εξίσου δύσκολο να σου διαφύγει πως όταν κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη κοιτάζει κάτω , τα μάτια του παίζουν δεξία αριστερά καθώς μιλάει στον εαυτό του για το πόσο άσχημα νιώθει. Ηθοποιοί ακολουθούν αυτό το πρότυπο ακόμα και σε ταινίες του βουβού κινηματογράφου.

 

Έτσι λοιπόν ο ΝLPer καταφέρνει να διεισδύει στο τρόπο σκέψης του ομιλητή. Ποια είναι τα επόμενα βήματα :

 

Χρησιμοποιεί τη τεχνική του καθρεφτίσματος-mirroring. Αυτή η τεχνική αφορά την αντιγραφή της φυσιολογίας του συνομιλητή.

 

Όταν δυο συνομιλητές επικοινωνούν με παρόμοιες κινήσεις σώματος , το σώμα τους στέλνει υποσυνείδητα μυνήματα οτι ταιριάζουν

 

Η επικοινωνία βελτιώνεται και τα λεκτικά μηνύματα γίνονται ευκολότερα δεκτά. Ο NLPer προσπαθεί να αντιγράψει επίσης και το τόνο καθώς και τη χροιά της φωνής. Αρχίζει και χρησιμοποιεί επίσης λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιεί ο συνομιλητής ανάλογα βέβαια ποια αίσθηση έχει ανακάλυψει πως κυριαρχεί στον εγκέφαλο του.


Προσπαθεί να μιμηθεί ακόμα και το ρυθμό της αναπνοής.

 

Γνωρίζοντας το τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και έχοντας την "εύνοια" του ασυνείδητου ο NLPer είναι πια έτοιμος να προχωρήσει στάδιο του deep rapport στην εγκαθίδρυση βαθιάς επικοινωνιας οπου οι υποβολές και οι άγκυρες είναι αρκετά ευκολότερες να επιτευχθούν.

Περισσότερα lifehacks μπορείς να βρεις στο γκρουπ μας στο facebook

Εαν σου άρεσε το άρθρο Υποστήριξε τη σελίδα

Επιστροφή 

bottom of page