Ο νους δεν είναι ενα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φλόγα που πρέπει να ανάψει
Newgrange
Πριν απο πέντε και πλέον χιλιάδες χρόνια , σε μια εποχή χαμένη μέσα στις άμμους του χρόνου , στη Βρεττανία και στην Ιρλανδία , ένας άγνωστος λαός της Νεολιθικής Εποχής δημιουργούσε ορισμένα απο τα πιο ανθεκτικά αλλά και επιβλητικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού , φτιαγμένα απο πελώριους λίθους. Τα μνημεία αυτά είναι αξιοθαύμαστα όχι μόνο για το μέγεθος και την αρχιτεκτονική δεινότητα με την οποία οι μυστήριοι κατασκευαστές τους τα τοποθέτησαν αλλά γιατί διαθέτουν αποδεδειγμένα ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό που επέτρεπε αστρονομικές προβλέψεις και ημερολογιακούς υπολογισμούς. Σίγουρα για πολλούς αιώνες αποτελούσαν τόπο και λατρείας μιας θρησκείας που είχε μάλλον άμεση σχέση με το Πατέρα Ήλιο και τη Μητέρα Γή και απόγονος της ήταν η θρησκεία των Δρυϊδων.
Το Νιούγκρεϊντζ είναι ένα τεράστιος τεχνητός λόφογς καμωμένος απο πέτρα και χώμα στη κομητεία Meath του βορείου τμήματος της Ιρλανδίας. Γυρω του ορθώνονται διάφοροι μεγάλοι λίθοι οι οποίοι ειναι διακοσμημένοι με πανάρχαια σύμβολα.
Ένας εσωτερικός διάδρομος δεκαεννιά μέτρων οδηγεί μέχρι ενα σταυροειδές δωμάτιο στο κέντρο του τύμβου, μήκους πέντε περίπου μέτρων, το οποίο διαθέτει εσοχές στις τρείς απο τις γωνίες του , οι οποίες ήταν μάλλον προορισμένες να δεχθούν επιφανείς νεκρούς. Η οροφή του δωματίου ήταν τόσο άψογα κατασκευασμένη , ώστε βρέθηκε άθικτη και χωρίς καμία ανάγκη επιδιόρθωσης , πέντε χιλιάδες χρόνια μετά τη δημιουργία της. Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν πως το μνημείο περίεχει κάπου διακόσες χιλιάδες τόνους πέτρας , τοποθετημένες χωρίς την παραμικρή παρουσία μετάλλου αλλά και ασβεστοκονιάματος.
Ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του που συναντά κανείς σκαλισμένο στις πέτρες του Νιούγκρεϊντζ είναι η τριπλή σπείρα ( παρόμοια σε γεωμετρική διάταξη , αν και όχι σε σχήμα , με το αρχαιοελληνικό τρισκέλιο ή γαμμάδιο ). Υπάρχουν επίσης , άστρα , τεθλασμένες και παράλληλες γραμμές , ρόμβοι , κύκλοι και σπείρες.
Οι πιο αξιόπιστες μετρήσεις των αρχαιολόγων δίνουν ως χρονολογία κατασκευής το 3200 π.Χ. Αν κάτι τέτοιο πράγματι ισχύει , σημαίνει πως το εντυπωσιακό μνημείο δημιουργήθηκε 600 χρόνια πριν τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα και κάπου χίλια χρόνι πριν στηθούν τα τρίλιθα .
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Νιούγκρεϊντζ είναι ο προσανατολισμός του. Κάθε χρόνο, κατά τη περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου ( δηλαδή απο τις 19 ως τις 23 Δεκεμβρίου ) ένα εντυπωσιακό γεγονός λαμβάνει χώρα την αυγή. Για δέκα περίπου λεπτά μετά την ανατολή του ήλιου, το φως του άστρου της μέρας διαπερνά το διάδρομο του τύμβου και φωτίζει τον εσωτερικό του θάλαμο. Ο προσανατολισμός αυτός , απο μόνος του αποκαλύπτει ένα λαό με οργανωμένο ημερολόγιο , ικανό για αστρονομικές παρατηρήσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ιερείς της εποχής εκείνης μπορούσαν να βρουν οχι μόνο τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους βασισμένοι στις σκιές που έριχναν τα μενίρ στο έδαφος
Στις μέρες μας οι τυχεροί που θα δουν το μοναδικό φαινόμενο του ήλιου να φωτίζε το εσωτερικό του τύμβου βγαίνουν με κλήρωση. Πενήντα τυχεροί - δέκα για κάθεμια απο τις προαναφερθείσες μέρες) μπορούν να μπουν στο τύμβο την αυγή και να απολαύσουν το θέαμα που πριν απο χιλιάδες χρόνια αποτελούσε μία συγκλονιστική θρησκευτική εμπειρία.
Αρκεί να ειπωθεί πως οι περσινοί υποψήφιοι για την κλήρωση των πενήντα αυτών θέσεων ξεπερνούσαν τους 25 000.
Μοιραστείτε το άρθρο !