Ο νους δεν είναι ενα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φλόγα που πρέπει να ανάψει
Μπορει ο άνθρωπος να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματος του; Σιγουρα όλοι μας είχαμε στιγμές όπου νευριασμένοι νιώσαμε το αίμα να καλπάζει ορμητικά στο κεφάλι μας και τη θερμοκρασία του σώματος να ανεβαίνει αισθητά, ποιος δεν έχει άλλωστε αναψοκοκκινίσει απο τα νεύρα του; Ποιος δεν έχει ιδρώσει στο άκουσμα ενοχλητικών λέξεων για τον εαυτό του . Τέτοια παραδείγματα ψυχοσωματικής αλληλεπίδρασης μπορεί να βρεί ο καθένας για τον εαυτό του δεκάδες.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που μπορούν και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους όπως επιθυμούν αυτοί , δίχως να το επιφέρουν οι εξωτερικές περιστάσεις αλλά μόνο οι εσωτερικές;
Ο Herbert Benson, καθηγητής φαρμακευτικής στο Harvard Medical School , μελετάει ανατολικές τεχνικές διαλογισμού. Μια απο τις έρευνες του τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό. Πρόκειται για ένα πείραμα που διεξήγαγε σε ένα μοναστήρι στη βόρεια Ινδία,
Το πείραμα είχε ως εξής: ελαφριά ντυμένοι Θιβετιανοί μοναχοί κάθισαν σε ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία ήταν 4 βαθμοί κελσίου. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική γιόγκα γνωστή ως g tum-Mo, μπήκαν σε μια κατάσταση βαθυ διαλογισμού.
Άλλοι μοναχοί που δε συμμετείχαν στο πείραμα έβρεξαν σεντόνια σε κρύο νερό (4 βαθμούς C) και τα τοποθέτησαν στους ώμους των διαλογιζόμενων. Σε συνηθισμένους ανεκπαίδευτους ανθρώπους, τέτοια ψυχρά περιβλήματα και μάλιστα σε περιβάλλον με θερμοκρασία 4 βαθμών θα τους προκαλούσαν ανεξέλεκτο τρέμουλο.
Εαν κάτω απο αυτές τις συνθήκες η θερμοκρασία του σώματος συνεχίσει να πέφτει , η υποθερμία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Όμως δεν πέρασαν ούτε δέκα λεπτά εως ώτου ατμός άρχισε να βγαίνει απο τα σεντόνια. Σαν αποτέλεσμα της άυξησης της σωματικής του θερμοκρασίας, οι μοναχοί κατάφεραν να στεγνώσουν τελείως τα σεντόνια μέσα σε μία ώρα.
Οι πειραματιστές αφαίρεσαν τα σεντόνια και πρόσθεσαν καινούρια βρεγμένα σεντόνια στους ώμους των διαλογιζόμενων μοναχών. Κάθε μοναχός για τις ανάγκες του πειράματος έπρεπε να στεγνώσει απο τρία βρεγμένα σεντόνια μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Όσο κι αν αυτά φαίνονται κάπως εξωπραγματικά για τους ερευνητές αλλά και για τη σύγχρονη δυτική σκέψη για τους μοναχούς αποτελεί μια συνηθισμένη ρουτίνα. Άλλωστε οι νέοι μοναχοί χρησιμοποιούν τη τεχνική g Tum-mu ως ένα τρόπο για να αποδείξουν τη διαλογιστική τους δύναμη και συναγωνίζονται για το ποιος θα στεγνώσει περισσότερα σεντόνια μέσα σε μία νύχτα!
Ο Herbert Benson, μελετάει τη διαλογιστική τεχνική του Tum-mo αρκετά χρόνια. Πιστεύει ένθερμα πως μελετώντας προχωρημένες τεχνικές διαλογισμού παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές να αποκαλύψουν δυνατότητες του σώματος και του νου οι οποίες θα βοηθήσουν όσους υποφέρουν απο ψυχολογικές παθήσεις που σχετίζονται με το στρες ,το άγχος καθώς και το σωματικό πόνο.
Οι ερευνητές έκαναν επίσης τις μετρήσεις σε ασκητές μοναχούς άλλων μορφών προηγμένου διαλογισμού στο Sikkim της Ινδίας. Έμειναν έκπληκτοι όταν διαπιστώσαν ότι αυτοί οι μοναχοί μπορούσαν να μειώσουν το μεταβολισμό τους κατά 64%. «Ήταν μια κατάπληξη, συναρπαστικό αποτέλεσμα,» δήλωσε ο Benson
.
Για να συνειδητοποιήσει κανείς αυτη τη μείωση αναλογικά . ο μεταβολισμός ή η κατανάλωση οξυγόνου, πέφτει μόνο 10 με 15 τοις εκατό στον ύπνο και περίπου 17 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της απλού διαλογισμού. Ο Benson θεωρεί ότι μια τέτοια ικανότητα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για το διαστημικά ταξίδια. Οι αστροναύτες να χρησιμοποιούν το διαλογισμό ώστε να μειώσουν το στρές αλλά και την κατανάλωση οξυγόνου στις μακροχρόνιες πτήσεις σε άλλους πλανήτες.
Μοιραστείτε το άρθρο !