top of page

Αποβάλλετε απο τη ζωή σας τους χειριστικούς ανθρώπους

Απέβαλε απο τη ζωη σου τους τοξικούς ανθρώπους , κτίσε υγιεις σχέσεις φιλία και συντροφικότητας.

Πέρα από προφανείς λόγους όπως να σε θέλει κάποιος μονο για το σεξ ή για τα χρήματα ή για να περνάει την ώρα του και να ξεπεράσει την πρώην του. Αν υποθέσουμε πως έχεις μία μέση ευφυία τότε μπορείς να ξεσκαρτάρεις απο τη ζωη σου έναν τέτοιο υπουλο ατομο.

 

Τι γίνεται όμως με τα άτομα που είναι χειριστικά χωρίς να σου αφήνουν πολλά περιθώρια να καταλάβεις τους ευέλικτους και ανεπαίσθητους χειρισμούς τους. Ποιες ειναι οι ενδείξεις οτι η σχέση σου εμπεριέχει στοιχεία εκμετάλλευσης ;

Αισθάνεσαι ένοχος όταν περνάς χρόνο με τους φίλους σου.

 

Η χειραγώγηση ξεκινάει πάντα φυτεύοντας τύψεις.


Σε αυτή την περίπτωση ο σύντροφος σου, σου κάνει πάντα αρνητικά σχόλια για τους φίλους σου χωρίς εμφανείς λόγους ενώ ξυνίζει καθε φορά που ανακοινώνεις πως θα βγεις μαζί τους.

Περισσότερα παραδείγματα :

Δεν υποστηρίζει τις επιλογές σου και τα χόμπι σου ...όχι επειδη δεν ειναι ομορφά αλλα επειδή δεν συμφέρουν/αρεσουν σε αυτον/αυτην.
Κριτικάρουν συνέχεια τα μικρά πράγματα που κανεις:

 

Αλήθεια μίλησες στο αφεντικο σου έτσι, μα καλά πως ξοδεύεις τα λεφτά σου ετσι , άλλη μια μπλούζα αλήθεια τώρα; την χρειαζόσουν;  πως ξοδεύεις το χρόνο σου : αλήθεια πέρασες τόση ώρα κάνοντας αυτό;

Όλοι οι σύντροφοι κριτικάρουν ο ένας τον άλλον θέλοντας και μη όμως η κόκκινη κάρτα πρέπει να βγει όταν η κριτική περιέχει την υπόνοια οτι δεν είσαι ικανός να πάρεις τις σωστές αποφάσεις απο μόνος σου.

Εμπιστοσύνη

Ακόμα και οι βαθιά ερωτευμένοι έχουν χρόνο και χώρο για τον εαυτό τους. Οτιδήποτε στη φύση για να αναπτυχθεί χρειάζεται αέρα. Ο σύντροφος σου πρέπει να σου αφήνει προσωπικό χώρο για ανάπτυξη. Απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί αυτό είναι η εμπιστοσύνη

Εαν ο σύντροφος σας ισχυρίζεται πως δεν πρέπει να υπάρχουν μυστικά και το facebook ή και το κινητό πρέπει να είναι δημόσια στη σχέση τότε αυτό σημαίνει πως δεν σας εμπιστεύεται καθόλου και προσπαθεί να έχει τον πλήρη έλεγχο της ζωής σας.

 

Επίσης το ζευγάρι πρέπει να ξοδευει χρόνο και σε δραστηριότητες που είναι ατομικές. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος του κορεσμού απο την υπερβολική τριβή της καθημερινότητας 

Υπερπροστατευτικότητα

Η ανάγκη για προστατευτικότητα υπάρχει σε όλες τις ερωτικές σχέσεις. Είναι κάτι φυσιολογικό που υπάρχει ανάμεσα σε όλα τα ζευγάρια.

 

Ωστόσο τα χειριστικά άτομα εκμεταλεύονται αυτό το στοιχείο και το μετατρέπουν σε "εγώ γνωρίζω το καλύτερο για το μέλλον σου και κατευθύνω τη ζωη σου όπως πιστεύω εγώ ότι ειναι σωστό" . Ξεκαθαρίστε και θέστε ορια για να μην φτάνετε να έχετε μία δευτερη μαμα αντί για σύντροφο.

Η υγιής στάση ενός συντρόφου είναι οτι ξέρει οτι δεν μπορεί να σε προστατεύσει απο όλα τα κακώς κείμενα. Shit happens . Η υπερπροστατευτικότητα δεν οδηγεί πουθενά. 

Η συζήτηση πάνω σε ώριμες βάσεις καθώς και οι συμβουλές αποτελούν ενδεικνυόμενη λύση. Εαν έχετε οικονομικά προβλήματα με την επιχείρηση σας, ο σύντροφος σας πρέπει να σας συμβουλέψει με βάση παρόμοιες επιχειρηματικές περιπτώσεις , προτείνοντας σας βιβλία ή αρθρα που οδηγούν σε λύσεις και σωστές συμβουλές. Οχι να θέσει αυτός τις επιλογές του που πολλές φορές ειναι απολύτες

-Σε κανει να αμφισβητείς την ίδια σου τη λογική και να αισθάνεσαι παρανοϊκός

Πολλές φορές ο χειρισμός στις σχέσεις δεν σταματά απλά με το να σε ξεκόψει από το περιβάλλον υποστήριξης σου , τους φίλους σου δηλαδή αλλά σε τελικό στάδιο o χειριστικός άνθρωπος προσπαθεί να σε αποκόψει και απο την ίδια σου την επαφή με την πραγματικότητα.

 

Επικεντρώνεται στο να σε υποβάλλει πως δεν εισαι ικανή/ος να έχεις σωστή αντίληψη και κριτική σκέψη.

 

Πως ο τρόπος που λειτουργείς και σκέφτεσαι είναι παιδιάστικος κάτι που έχει ως αποτέλεσμα όλοι γύρω σου να σε εκμεταλλεύονται ή οτι εισαι ανίκανος να συλλάβεις το σωστό νόημα των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω σου

Προβάλει τις ανασφάλειες του πανω σου.

Με έχουν απατήσει στο παρελθόν οπότε δεν θέλω να έχεις κανέναν άντρα φίλο.


Υγιής σχέση : να χαίρεται με τις επιλογές σου , τα χόμπι σου και τους φίλους σου. Να σ αγαπάει για αυτό που είσαι και όχι για αυτό που θέλει αυτος να εισαι 


Οι πραγματικές σχέσεις αγάπης οικοδομούνται πάνω στις λέξεις : εμπιστοσύνη, κατανόηση , σεβασμό στην ατομικότητα και το κυριότερο αληθινή επικοινωνία.

 Πολλές φορές ένα ζευγάρι που πραγματικά επικοινωνεί , επειδή βεβαίως υπάρχει αληθινή ψυχική συνάφεια ή συγγένεια οπως θέλετε πειτε το μπορει και επικοινωνει ακόμη και με ένα απλό βλέμμα ή μία απλή έκφραση του προσωπου.

 

Εαν δεν υπάρχει αληθινή επικοινωνία η σχέση μοιάζει σαν κλεψύδρα , αργά η γρήγορα η άμμος θα σταματήσει να κυλά και ο χρόνος της σχέσης θα έχει τελειώσει.. 

bottom of page