Ο νους δεν είναι ενα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φλόγα που πρέπει να ανάψει
Βρισκόμαστε στο 11 000 π.Χ ο πλανήτης έχει βγει απότομα από τη τελευταία περίοδο των παγετώνων. Οι άνθρωπο της εποχής είναι ακόμα πρωτόγονοι σπηλαιάνθρωποι , τροφοσυλλέκτες που ζουν νομαδικά χωρίς να έχουν ανακαλύψει ακόμα την γεωργία ,την κατασκευή αγγείων , την καλλιέργεια του σιταριού , την επεξεργασία του χαλκού και φυσικά ανίκανοι για κτίσιμο μεγαλιθικών κατασκευών πόσο μάλλον θρησκευτικών ναών. Αυτή είναι η εικόνα των αρχαιολόγων για το πως πρέπει να ήταν ο κόσμος εκείνη τη περίοδο βάση των ευρημάτων.
Όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε να ανατρέψει τους ισχυρισμούς αυτούς και να γκρεμίσει τα θεμέλια της αρχαιολογίας. Ένας τεχνητός λόφος στα βάθη της ανατολική Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Συρία , έμελλε να κρύβει κάτω από τα χώματα του έναν πανάρχαιο ιερό τόπο. Πρόκειται για το Γκομπεκλί Τεπέ (Gobekli Tepe) . Ο λόφος του Γκομπεκλί Τεπέ στην αρχή είχε αγνοηθεί ως μεσαιωνικό νεκροταφείο όμως η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια ίσως έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς τόπους στην ιστορία και πως να μην είναι άλλωστε αφού πρόκειται για το πρώτο ναό της ανθρωπότητας ...
Κοντά στα σύνορα με την Συρία και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη Ούρφα, χρονολογείται γύρω στο 11.500 π.Χ. και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής. Σε αυτή την περιοχή, κοντά στο Γκόμπεκλι Τεπέ (Gobekli Tepe) έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο, δύο φορές αρχαιότεροι απ' οτιδήποτε παρόμοιο σε αυτόν τον πλανήτη, χιλιάδες χρόνια παλιότεροι από τις Πυραμίδες ή το Στόουνχετζ. Μάλιστα η έκταση του χώρου είναι 50 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Στόουνχετζ. Ένα άλλο εκπληκτικό στοιχείο συνιστάται στο γεγονός πως ο χώρος του Gobekli Tepe δεν χρησιμοποιούταν ως κατοικίες αλλά ως θρησκευτικός ιερός χώρος. Ποιοι ήταν λοιπόν οι μυστηριώδης κατασκευαστές όπου το 10.000 π.Χ. ένιωθαν την ανάγκη να εκδηλώσουν τη πνευματικοτητα τους χτίζοντας μεγαλιθικούς ναούς , σε μία Γη όπου μόλις έβγαινε από μία παγκόσμια καταστροφή και με τους περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε σπήλαια…
Πρώτος ασχολήθηκε με τις ανασκαφές ο αμερικανός αρχαιολόγος Πήτερ Μπένεκτιτ, από το 1964, ανακαλύπτοντας πως υπήρχαν ίχνη νεολιθικής εποχής. Το έργο του συνεχίστηκε το 1994 και οι ντόπιοι αρχαιολόγοι ήρθαν σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κάτω από την διεύθυνση του Κλάους Σμιθ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Αυτό που έγινε γνωστό, είναι ότι οι γεωργοί καλλιεργούσαν την περιοχή από τα αρχαία χρόνια και μετακινούσαν μεγάλες πέτρες σε αρμακάδες. Οι λόφοι λοιπόν δεν ήταν φυσικοί στην περιοχή.
Καθώς η περιοχή έχει πολλά επίπεδα από ίχνη αρχαίων πολιτισμών, το παλαιότερο ανακαλυφθέν ως σήμερα σχετίζεται με την Μεσολιθική εποχή και αφορά μεγάλιθους σε κυκλικό σχήμα σε ένα περιβάλλοντα χτιστό πέτρινο τοίχο.
Το δεύτερο στρώμα χρονολογείται στην προ-Β Κεραμική Νεολιθική και περιλαμβάνει ορθογώνια δωμάτια.
Παράλληλα ανακάλυψαν τους πρώτους μεγάλιθους σε σχήμα Ταυ. Στον χώρο πρέπει να τελούνταν τελετές γονιμότητας και οι μεγάλιθοι να ήταν στο κέντρο κύκλων που συμβόλιζαν την γυναίκα.
Τα ιερά πρέπει να ήταν πολυάριθμα, αφού φαίνεται να έχουν μεγάλες διαστάσεις και να είναι πολλοί μεγάλιθοι στη σειρά. Ο αρχαιολόγος Κλάους Σμιθ πιστεύει πως το σχήμα Ταυ αφορά μυθικά πλάσματα και συμβόλιζε θεότητες της εποχής. Συνδυάζει τα ευρήματα με την αρχαία θρησκεία των Σουμερίων και τις θεότητες των Αννουνάκι (Annunaki) που λέγεται ότι κατοικούσαν στο ιερό βουνό Du-Ku.
Οι ναοί περιλαμβάνουν μεγάλιθους σε κυκλικό σχήμα οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 30 μέτρα, οι πέτρινοι στύλοι έχουν σχήμα Τ και επάνω τους έχουν χαραχθεί ανάγλυφες μορφές ζώων όπως αλεπούδες σκορπιοί φίδια κ.α., στο κέντρο κάθε κύκλου υπάρχουν δύο μεγάλιθοι.
Στο χώρο βρέθηκαν εργαλεία από γυαλί και οστά ζώων . Ωστόσο, δεν υπάρχουν ευρήματα κατοικιών και οικισμού , καθώς δεν έχουν βρεθεί ίχνη οικόσιτων φυτών και ζώων, γι’ αυτό θεωρείται πως τα κτίρια ήταν ναοί.
Γκομπεκλί Τεπέ : ένας ανεξερεύνητος τόπος
Το Γκομπεκλί Τεπέ παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει δεν έχει διερευνηθεί με ανασκαφές παρά μόνο στο 50% του χώρου της συνολικής έκτασης.
Μέσω της μεθόδου χρονολόγησης με άνθρακα 14, το τέλος του στρώματος ΙΙΙ θα μπορούσε να προσδιορίζεται περίπου στο 9000 π.Χ. . Το στρώμα Ι εκτιμάται στο 11.000 π.Χ. ή και νωρίτερα. Το II στρώμα χρονολογείται περίπου στο 8.000 π.Χ..
Στις αρχές της 8ης χιλιετίας η περιοχή έχασε την σημασία της για κάποιο λόγο και με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε. Άγνωστος παραμένει ο λόγος που έγινε η σκόπιμη κάλυψη όλου του χώρου με 300 έως 500 κυβικά χώμα. Το είδος του συγκεκριμένου χώματος, δεν υπάρχει πουθενά στην ευρύτερη περιοχή. Η πιο προφανής εξήγηση είναι πως η μυστηριώδης άνθρωποι που το έκτισαν θέλοντας να προστατεύσουν τον ιερό τόπο τους όχι μόνο τον έθαψαν μέσα στη γη αλλά δημιούργησαν και ένα τεχνητό λόφο από πάνω του. Άλλωστε Gopekli tepe στα τούρκικα σημαίνει λόφος του ομφαλού.
Οι μεγάλιθοι φθάνουν στο βάρος των 50 τόνων. Το αναπάντητο ερώτημα των αρχαιολόγων είναι πώς οι ογκόλιθοι αυτοί μεταφέρθηκαν χωρίς τροχό ή άλλα μέσα εκείνη την εποχή.
Συμπερασματικά, βλέπουμε πως η Μεσοποταμία και τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν, έχουν φιλοξενήσει πολλούς αρχαίους πολιτισμούς , εάν βάλει κανείς στην εξίσωση και τις ακατανοήτες κατασκευαστικά υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας ( περισσότερα για το θέμα των υπόγειων πολιτείων μπορείτε να βρείτε εδώ , έχουμε σημάδια ενός είδους ανθρώπου με γνώσεις πολύ πιο εξελιγμένες από ότι όφειλε να έχει στην εποχή του.
Η γραμμική εξέλιξη της ιστορίας δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός πως ένα από τα πιο άρτια μεγαλιθικά κατασκευάσματα του ανθρώπου είναι κτισμένα 7000 χρόνια πριν τις πυραμίδες και το Stonehenge. Εύλογα μπορεί να θεωρήσει κανείς πως οι άνθρωποι του Γκομπεκλι Τέπε ήταν συνεχιστές ενός προκατακλυσμιαίου πολιτισμού…
Επιστροφή
Μοιραστείτε το άρθρο !
Αινιγματικός ανθρωπος-πουλι(;) με σώμα που αποτελείται απο δύο σπειροειδή φίδια και 9 σφαίρες στο θώρακα του.
Ενα ιδιαίτερο τοτεμ με κάπως απόκοσμη αισθητική