top of page

Ψηφιακοί νομάδες : ο νέος τρόπος ζωής

Πιθανότατα, τους έχετε δει στο Facebook ή το Instagram.

 

Εικόνες μαυρισμένων από τον ήλιο ανθρώπων μπροστά στους φορητούς υπολογιστές τους σε μια τροπική παραλία, με μία καρύδα στο χέρι και ένα χαμόγελο άνεσης χαραγμένο στο πρόσωπό τους.

Ίσως αυτές οι φωτογραφίες να μην παρουσιάζουν την πραγματικότητα και να χρησιμοποιούνται περισσότερο για να προκαλούν ζήλεια στους ανθρώπους που δουλεύουν ωράριο 9 έως 5, ωστόσο, απεικονίζουν μια δημοφιλή τάση στον κόσμο της εργασίας. 


Πρόκειται για τους Digital Nomads που είναι γνωστοί και ως παγκόσμιοι νομάδες.

 

Είναι άνθρωποι που δουλεύουν ανεξάρτητα, χωρίς να αποχωρίζονται ποτέ τους φορητούς υπολογιστές τους και χωρίς σταθερή τοποθεσία, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να εργαστούν όπου θέλουν αρκεί να έχουν μια αξιοπρεπή σύνδεση Wi-Fi.

Ακούγεται υπέροχο; Ίσως είναι, ωστόσο πρόκειται για μία επαγγελματική κατάσταση με αρκετές δυσκολίες.  

 

Ποιοι είναι οι νομάδες;

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων που ταξιδεύουν στον κόσμο, γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2020 ένας στους τρεις Αμερικανούς θα δουλεύει από το σπίτι, οπότε η δυναμική ανάπτυξης του επαγγέλματος είναι τεράστια.

Ένας ειδικός σε θέματα εργασίας προβλέπει ότι μέχρι το 2035 θα υπάρχουν έως και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακοί νομάδες. 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους σύγχρονους οδοιπόρους είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000 - γνωστοί και ως millennials. Έχοντας βαρεθεί την καταναλωτική κοινωνία και τα ωράρια 9 με 5, εκτιμούν περισσότερο την απόκτηση νέων εμπειριών, ειδικά μέσα από τα ταξίδια, και όχι τα υλικά αγαθά.

Ποια είναι τα επαγγέλματά τους;

Παραδοσιακά, οι digital nomads εργάζονται σε τομείς της τεχνολογίας, όπως το web development , το γραφικό design, τα online shops, το content editing και ο προγραμματισμός  .

 

Σήμερα, πολλές περισσότερες καριέρες προσφέρονται για τον ψηφιακό τρόπο ζωής των νομάδων, που σημαίνει ότι συγγραφείς, μεταφραστές, διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κοινωνικοί επιχειρηματίες, bloggers, αναλυτές, σύμβουλοι και πολλοί ακόμη μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από τους φορητούς υπολογιστές τους με μια σύνδεση Wi-Fi, χωρίς φυσική παρουσία σε χώρο εργασίας.

Δεν είναι όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι νομάδες επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι. Αντίθετα, πολλοί εργάζονται σε εταιρείες, αλλά έχουν την επιλογή να το κάνουν εξ αποστάσεως- remote working -. Μάλιστα, πολλές εταιρείες αρχίζουν να προσφέρουν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας στους υπαλλήλους τους.

 


Ο κόσμος αλλάζει και μαζί με αυτόν η εργασία.

 

Ολο και περισσότεροι αποφεύγουν τη ζωή στο γραφείο και το κλασικό ωράριο 9 με 5, προκειμένου να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα καριέρας, μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Από την άλλη, μεγάλες εταιρείες, στο πλαίσιο της αναζήτησης του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού, δεν διστάζουν να προσλαμβάνουν άτομα που δουλεύουν από απόσταση .

 

Οι ψηφιακοί επιχειρηματίες οργανώνονται πια σε ομάδες στο Facebook –με χιλιάδες μέλη– και πραγματοποιούν συνέδρια στην Ασία και στην Ευρώπη.

 

Συχνά ο «ψηφιακός νομαδισμός» περιγράφεται ως μια «δουλειά όσο ταξιδεύεις», αλλά οι περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το λαϊφστάιλ θεωρούν ότι είναι κάτι παραπάνω από μεγάλες διακοπές. Το σίγουρο είναι πια ότι με την παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν έχει σημασία πού βρίσκεται η φυσική σου παρουσία. Στην πραγματικότητα, ο ψηφιακός νομαδισμός καλύπτει τόσο πολλές προτιμήσεις και χαρακτήρες ανθρώπων, που μόνο η ανάγκη τους για ελευθερία και τη σύγχρονη τεχνολογία είναι αυτό που τους ενώνει. Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικούς από αυτούς

Στατιστικά για τους ψηφιακούς νομάδες

 

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 36%, έχουν ως αντικείμενο:

  • 22% προγραμματιστές

  • 9% έμποροι

  • 8% σχεδιαστές

Το 24% έχει πάνω από 8 χρόνια επαγγελματική εμπειρία και το 16% έχει για περισσότερους από 15 πελάτες.

Εχοντας την πολυτέλεια των αργών ταξιδιών, εξερευνούν έναν προορισμό σε βάθος και οικοδομούν σχέσεις με την τοπική κοινότητα.

Mέση διαμονή:

  • 44% 1-3 μήνες

  • 32% 2-4 εβδομάδες

  • 25% 1-2 εβδομάδες

digital-nomad.jpg

Ο ψηφιακός νομαδισμός είναι για όλους.

Αν ως digital nomad έχετε στο μυαλό σας μόνο “έναν νεαρό άνδρα backpacker έτοιμο να ταξιδέψει στις πιο απίθανες αποστάσεις του κόσμου υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαδίκτυο”, όχι υπάρχουν και γυναίκες σε ποσοστό 36%, έναντι 64% που είναι οι άνδρες.

Και οι ηλικίες τους, ποικίλουν.

  • Το 33% είναι από 31 έως 36 ετών

  • Το 29% είναι από 26 έως 30 ετών

  • Το 18% από 37 έως 45 ετών

Υπάρχουν και πολλά digital nomads ζευγάρια  -που αγγίζουν το 55%, ενώ το 45% είναι χωρίς σχέση- και ψηφιακές νομαδικές οικογένειες που αποφάσισαν να αφοσιωθούν στην αγάπη τους για ταξίδια και να κερδίζουν χρήματα online καθώς ταξιδεύουν.


Το nomadlist είναι μια ιστοσελίδα η οποία διαθέτει τεράστια βάση δεδομένων για 1200 πόλεις του κόσμου βοηθώντας τους digital nomads να διαλέξουν τον επόμενο προορισμό τους ,συλλέγοντας στοιχεία για την ταχύτητα του ιντερνετ , τη θερμοκρασία , το βασικό μισθό και άλλες πληροφορίες και δείκτες για την ποιότητα ζωής στη νέα πολη που θα ζήσουν. Επίσης παρέχει  και δικτύωση με τους υπόλοιπους 100.000 
 

6022eaf6-3849-11e6-9a6a-3421f730b241_128

Εχεις κάποιο ψηφιακό skill; Αξιοποίησε το!

Εαν εχεις κάποια ψηφιακή ικανότητα τότε είσαι τυχερός γιατι μπορείς να πουλήσεις το skill σου χωρίς να απαιτείται η φυσική σου παρουσία. Εαν έχεις καποια άλλη ικανότητα οπως το να εισαι δάσκαλος αγγλικών η personal trainer μπορείς να πουλάς την ικανότητα σου σε οποιαδήποτε χώρα πηγαίνεις απλά είναι αρκετά πιο χρονοβόρο να δικτυώνεσαι και να βρίσκεις νέους συναργάτες και δουλειές.

 

Eτσι τα ψηφιακά skill είναι αυτά που ευνοούν το ξεκίνημα για οποιον φιλοδοξεί να ζήσει κάποια χρόνια στον πλανήτη ως digital nomad..

Επιστροφή 

bottom of page