top of page

10 εκπληκτικά γεγότα για τους Έλληνες και την Ελλάδα

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

 

 

Η ολοένα κα αυξανόμενη αρνητική ενημέρωση έχει καταστήσει τους Έλληνες ένα λαό με μειωμένη αυτοεκτιμηση ,τάσεις κατάθλιψης και νοητικής σύγχυσης. Ακόμα και οι σατυρικές εκπομπές αναμασούν διαρκώς τα αρνητικά στερεότυπα περί του Νεοέλληνα που είναι ανεύθυνος , κλέφτης , λαμόγιο , τεμπέλης, ανοργάνωτος κ.ο.κ. Αισθανόμαστε δικαίως ανόητοι για τους πολιτικούς που εκλέγουμε - παρόλο που το εκλογικό σώμα αποτελεί το 40-45% του ελληνικού πλυθησμού- αλλά εαν ρίξεις μια σύντομη ματιά στην ιστορία της πολιτικής ξένων και πιο προηγμένων χωρών θα διαπιστωσεις πως οι αναξιόπιστοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί αποτελούν ένα κοινό μοτίβο. Κι αυτό έχει να κάνει οτι οι περισσότεροι πολιτικοί στις περισσότερες χώρες δεν είναι άνθρωποι με πολιτική βούληση αλλά ανδρείκελα που εξυπηρετούν συμφέροντα.

 

 Ναι όπως και να το κάνουμε οι Έλληνες δεν είμαστε τέλοιοι  , δε γίνεται άλλωστε , δεν είμαστε όλοι σαν το Σωκράτη και το Πλάτωνα , αλλά ούτε και οι αρχαίοι Έλληνες ήταν. Γι αυτό χλευάζαν τους περισσότερους φιλόσοφους , εκάψαν τη πυθαγόρεια σχολή και θανάτωσαν το Σωκράτη. Δεν υπάρχει τέλειος λαός ουτέ και τέλεια κοινωνία. Κάτι τέτοιο είναι ξεκάθαρο για όλους.

 

Σε αυτό το άρθρο ας δούμε ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στο διαδίκτυο μέσα απο ένα ξένο άρθρο με τίτλο 20 εκπληκτικά γεγονότα για τους Έλληνες.


Όπως θα δείτε μέσα απο το άρθρο δεν υπάρχουν μόνο λόγοι για να αισθανόμαστε υποταγμένοι , τεμπέληδες και ανόητοι όπως θέλουν να μας εντυπώσουν τα ΜΜΕ αλλά υπάρχουν και στοιχεια για τα οποία πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί και άκρως προνομιούχοι. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δεν αναδεικνύονται και παραμένουν στη σκιά.

 

1. Η Eλλάδα είναι η πιο ηλιόλουστη χώρα στην Ευρώπη.


 

 

Σύμφωνα με το βιβλίο Greece: Enchantment of the world απο την Ann Heinrichs η Ελλάδα έχει 250 μέρες το χρόνο λιακάδα ή 3000 ώρες λιακάδας το χρόνο το οποίο την καθιστά ως μία απο τις πλέον ηλιόλουστες στο κόσμο και την πιο ηλιόλουστη χώρα της Ευρώπης.


 
 

2. Δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να απέχει περισσότερο απο 85 μίλια (137 χιλιόμετρα) απο το νερό.

 3.  Οι Έλληνες είναι το πιο σεξουαλικά ενεργό έθνος στο κόσμο

Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει απο την εταιρία προφυλακτικών durex , οι ελληνες έχουν κερδίσει το τίτλο του πιο ενεργού σεξουαλικά λαού αφήνοντας πίσω τους φημισμένους ερωτικούς λαούς όπως οι Βραζιλιάνοι και οι Ιταλοί. Στη τελευταία θέση βρίσκονται οι Ιάπωνες . Ολόκληρη η έρευνα εδώ

4.Τα γηροκομεία σπανίζουν στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ζούνε μαζί με τις οικογένειες τους μέχρι να πεθάνουν.

5. Οι Ελληνες άντρες ειναι οι όγδοοι ψηλοτεροι στο κοσμο

6. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόλ Ολυμπιακών μεταλλίων αναλογικά με τον πληθυσμό μιας χώρας.​

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως η μητέρα των Ολυμπιακών αγώνων ωστόσο κατέχει και ένα άλλο σημαντικό ρεκόρ που πολλοί δε  γνωρίζουν. Κατα τη διάρκεια των πρωτων μοντέρνων Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα του 1896, Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 46 ολυμπιακά μετάλια με συνολικό πλυθησμό 2.4 εκατομμυρίων. Με άλλα λόγια η Ελλάδα κατέκτησε ένα μετάλλιο για κάθε 52.900 πολίτες , καταφέρνοντας ένα εκπληκτικό ολυμπιακό ρεκορ κατακτώντας τα πιο πολλά μετάλια κατα κεφαλήν απο οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το 1976 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μοντρεαλ, οι Βερμούδες πλησιάσαν στο ρεκόρ κερδίζοντας ένα μετάλιο με συνολικό πλυθησμό 53.2 χιλιάδων ωστόσο δε τα κατάφεραν για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

 

 7. H Ελλάδα έχει τα περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία στο κόσμο 

Λαμβάνοντας υπόψιν τη πλούσια ιστορία και κουλτούρα της Ελλάδας δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανένα. Το πιο γνωστό απο όλα στεγάζεται στο λόφο κάτω απο το Παρθενώνα , μάλιστα έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και κατέχει και ένα ιστορικο ρεκόρ καθώς τους πρώτους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του το επισκέφθηκαν 523,540 άνθρωποι απο 180 διαφορετικές χώρες. κάτι τέτοιο μας δίνει 9,200 επισκέπτες την ημέρα 

 

 

8. Η δραχμή είναι το αρχαιότερο νόμισμα στην Ευρώπη καθώς χρησιμοποιούταν εδώ και 2600 χρόνια

Για αιώνες η δραχμή ήταν ένα από τα νομίσματα του νομισματικού συστήματος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αφού αρκετές πόλεις-κράτη εξέδωσαν νομίσματα με το όνομα αυτό με πιο γνωστά το αργυρό δίδραχμο του Φείδωνα, το Αθηναϊκό τετράδραχμοκαι το τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο όρος δραχμή διαδόθηκε και εκτός του ελληνικού κόσμου. Ο μύθος που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του μεγάλου στρατηλάτη ήταν παράγοντας ο οποίος συντέλεσε ώστε να κοπούν δραχμές που να τον απεικονίζουν από τους επιγόνους του αλλά και και από άλλους ηγεμόνες πολύ μετά τον θάνατο του.Η δραχμή που για αιώνες επικράτησε να χρησιμοποιείται σε ένα τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου άρχισε να εκλείπει σταδιακά ως νόμισμα μετά τις ρωμαϊκές κατακτήσεις και την επικράτηση του δηναρίου ως νομισματικής μονάδας. Παρόλα αυτά υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα νομίσματα τα οποία έχουν ως ρίζα τη λέξη δραχμή, όπως είναι το ντραμ της Αρμενίας, το ντιρχάμ του Μαρόκου ή το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

 

 

 

9. H Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πέτυχε νίκη κατα των δυνάμεων του αξονα στο Β παγκόσμιο

Ο ελλήνικος αριθμός με μικρότερος κατά αναλογία τρεις  προς έναν , κατάφερε να νικήσει το φασιστικό στρατό των Ιταλών και να τον αναγκάσει σε υποχώρηση με μόλις 77 αεροπλάνα έναντι των 463 Ιταλικών αεροσκαφών και των 163 τεθωρακισμένων. Αυτή ήταν η πρώτοι νίκη των συμμαχικών δυνάμεων έναντι του Άξονα κάτι που έκανε  τον Άγγλο πρωθυπουργό να αναφωνήσει “Formerly we said that the Greeks fight like heroes. Now we shall say that heroes fight like Greeks.”

 

10. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε έναν πλοηγίσιμο ποταμό εξαιτίας του ορεινού της εδάφους. Περίπου το 80% της ελληνικής επικράτειας είναι ορεινό

Επίσης

 

  • Κατα τη δεκαετία του 1950 , μόνο το 30% των ενήλικων μπορούσε να διαβάσει και να γράψει. Τώρα η αναλογία ειναι 95%.

       Έτσι καλό είναι όταν έχεις ξεχάσει που πηγαίνεις πρέπει να κοιτάς πίσω να διαπιστώσεις απο που ήρθες. Μπορεί να μην έχουμε τις πρέπουσες                υποδομές αλλά δε πρέπει να ξεχναμε ότι ήμασταν για πολλές δεκαετίες βυθισμένοι στη φτώχεια , τον αναλφαβητισμό και το πόλεμο.

 

  •  Χιλιάδες πουλιά σταματούν στους υδροβιότοπους και τις λίμνες της Ελλάδας στις μεταναστεύσεις τους. Περισσότερο απο 100 000 πουλιά απο τη βόρεια Ευρώπη και την Ασία περνούν τους χειμώνες τους εκει.

 

  • Το ρητό “taking the bull by its horns” ( πιάνοντας το ταύρο απο τα κέρατα) προέρχεται απο τον Ελληνικό μύθο του Ηρακλή , ο οποίος προκειμένυο να σώσει τη Κρήτη απο έναν μενόμενο τάυρο τον άρπαξε απο τα κέρατα 

 

  • Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται για περισσότερο απο 3000 χρόνια καθιστώντας τη , την αρχαιότερη στην Ευρώπη

 

 

  •  Περίπου 16.5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο

Πηγές 

Dubois, Jill et. al. 2003. Cultures of the World: Greece. New York, NY: Benchmark Books.
Heinrichs, Ann. 2002. Greece: Enchantment of the World. New York, NY: Scholastic Inc.
Kilzer, Nicholas et. al., eds. 2009. Ancient Greece. Chicago, IL: World Books, Inc
Greece: The World Factbook.” CIA. Accessed: March 27, 2010.

Μοιραστείτε το άρθρο !

bottom of page