top of page

Το μελίσσι του θανάτου

Αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική και όχι μόνο υπόθεση στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Παρόλα αυτά οι περισσότερες λέξεις γράφτηκαν πριν την εξάρθρωση. Μετά τα πράγματα κάπως σώπασαν αφού δε βρέθηκε κάποιος λαγός στο μαγικό καπέλο.

 

Η εξάρθρωση της 17Ν ξεκίνησε με το άρθρο του Α. Παπαχελα στις 29 Ιουνίου του 2002 στην εφημερίδα το βήμα με τίτλο " Η ηγεσία της 17Ν σε κλοιό " λίγες ώρες αργότερα σκάει πρόωρα στα χέρια του Σ. Ξηρού η βόμβα δευτερόλεπτα πριν τη τοποθέτηση της. Για κακή του τύχη κουβαλούσε πάνω του όλη τη προίκα της οργάνωσης. Έπειτα έσκασε και η  μεγάλη γλώσσα του αδερφού του Χριστόδουλου καθώς και άλλων μελών, ενεργών και συνταξιοδοτημένων. Πι αλληλοκατηγορίες νομικά όμως δεν θα ευσταθούσαν ως ικανά στοιχεία καταδίκης , εάν δεν παραδινόταν ο Δ. Κουφοντίνας και αν δεν αναλάμβανε τη πλήρη ηθική αυτουργία της οργάνωσης και των ενεργειών της . Η ομολογία Κουφοντίνα σφράγισε την υπόθεση και σαν παχύρευστη κόλλα κάλυψε τα κενά που υπήρχαν στις όχι και λίγες υποθέσεις της οργάνωσης. Εάν δεν υπήρχε η ομολογία Κουφοντίνα δύσκολα θα επιτυγχανόταν καταδίκη για τα περισσότερα μέλη.

 

Αλλά αυτά είναι τα νομικά στοιχεία και πλέον δεν απασχολούν κανέναν. Η οργάνωση βρέθηκε , η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καρπώθηκε την επιτυχία , κάποια μέλη είναι στη φυλακή ακόμα , κάποια αποφυλακίστηκαν.

 

 

Η οργάνωση φάντασμα και τα ερωτηματικά που πλανώνται σαν φαντάσματα

 

 Η περιβόητη οργάνωση που δε χαρακτηρίστηκε άδικα ως φάντασμα , αφού  28 χρόνια αλώνιζε κυριολεκτικά την Αθήνα, βομβάρδισε αμέτρητους κρατικούς στόχους,εξαπόλυε ρουκέτες σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ρουκέτες σε υψηλούς διπλωματούχους της CIA , ρουκέτες σε κλούβες των ΜΑΤ και  μεγαλοεπιχειρηματίες , παγίδευε αμάξια έξω από αστυνομικά τμήματα , πρεσβείες , πολυεθνικές και εφορίες,  έκανε εφόδους και αφόπλιζε αστυνομικά τμήματα, έκανε εφόδους και έκλεβε ρουκέτες από στρατόπεδα για να μπορεί να κάνει όλα τα προηγούμενα.

 

Αυτή λοιπόν η οργάνωση φάντασμα κατάφερε να επιζησει 28 χρόνια κυκλοφορώντας ανενόχλητη μέσα στο κέντρο της Αθήνας , παρακολουθώντας τους στόχους της και ακολουθώντας καθημερινά τις ίδιες διαδρομές. Αυτή  οργάνωση θρύλος ήταν δεν ήταν ένας κεντρικός πυρήνας  10 ατόμων και άλλος ένας περιφερειακός πυρήνας 10 με 15 άτομα.

 

Εάν παρακολουθήσει κανείς ξανά τα γεγονότα , τις δηλώσεις του πολιτικού κόσμου έπειτα από κάθε χτύπημα, κυρίως των δολοφονιών,  στα μισόλογα και στους υπαινιγμούς, διαφαίνεται μια βαθύτερη γνώση που φοβούνται να εκδηλώσουν  . Σε άπειρα άρθρα σε εφημερίδες αλλά και σε τηλεοπτικές συζητήσεις σε κεντρικά δελτία ειδήσεων είχε τονιστεί πως εάν κάποτε βρεθεί η οργάνωση θα πιαστεί μόνο ο εκτελεστικός πυρήνας της. Ένα πρόχεριο παράδειγμα μπορεί να βρεί κανείς μετά την εκτέλεση Σόντερς 

Γιατί ήταν όλοι τόσο σίγουροι ;

Οι αποκαλύψεις στο βιβλίο του τέως αρχηγού της ΕΥΠ 

 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αινιγματικές πτυχές της οργάνωσης, αλλά κυρίως θα δούμε δηλώσεις πρωταγωνιστών. Ανθρώπων που βρισκόταν στην εξουσία και γνώριζαν καταστάσεις και ανθρώπους , ανθρώπους που βρισκόταν στο τιμόνι της Εθνικης Υπηρεσίας Πληροφορίων. Όλοι εμείς είμαστε ανώνυμοι πολίτες , γραφικοί συνωμοσιολόγοι , όταν όμως γράφει η πέννα ενός αρχηγού της ΕΥΠ η βαρύτητα αλλάζει άρδην. 

Ο κ. Αποστολίδης , αρχηγός της ΕΥΠ διορισμένος  επί ΠΑΣΟΚ αφήνει σκοτεινά υπονοούμενα και κάνει νύξεις πως η εξάρθρωση της 17Ν δεν ήταν ολοκληρωτική. Τι κάνει λοιπόν έναν άνθρωπο που διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ να κατακεραυνώνει το ίδιο το κόμμα που τον έφερε στην αρχηγεία μιας σημαντικής εθνικής υπηρεσίας ; Κάτι φαίνεται πως τον ενοχλεί ακόμα. Ίσως αυτό το κάτι που ενόχλησε τους Αμερικάνους έτσι ώστε να ακυρώσουν τη βίζα πολιτικού του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν εν πτήση πάνω από τον Ατλαντικό ώστε να του δημιουργήσουν πρόβλημα στη προσγείωση .  Αντιπάθειες , σαν τα καψώνια που κάνουν στο στρατό ένα πράγμα. Πάμε να δούμε όμως ποιες  αυτές οι περιβόητες αποκαλύψεις του κ. Αποστολίδη.

Παύλος Αποστολίδης, Διευθυντής της ΕΥΠ

τη περίοδο 1999 - 2004

Στο πρόσφατο βιβλίο του με όνομα " Μυστική δράση" επιχείρει μία περίληψη του έργου των εθνικών υπηρεσιών πληροφορίας στην Ελλάδα από τη σύσταση του κράτους τη μακρινή δεκαετία του 1830 μέχρι και τη θητεία του το 2003

 

Μεταξύ άλλων και αφού έχει αναφερθεί στο φιάσκο του Ντάνου Κρυστάλλη όπου οι αστυνομικές αρχές τον συνέλαβαν εν γνώση τους ότι ήταν πηγή της ΚΥΠ με χειριστή το Γιάννη Αλεξάκη αναφέρει πως :

 

« Η φερόμενη εμπλοκή της ΚΥΠ σε προσπάθειες διείσδυσης στις τρομοκρατικές οργανώσεις μαζί με εκείνη του ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ στη δολοφονία Αγγελόπουλου το 1986, μετά την άτυχη αναφορά του Α. Παπανδρέου από το Πεκίνο. ( Ο Α. Παπανδρέου υπέδειξε ως εγκέφαλο της 17Ν , το βουλευτή του Ιωάννη Τσεκουρά )

Αυτά τα γεγονότα θα στρέψουν αργότερα τον εισαγγελέα Τσεβά -πέθανε όλως τυχαίως σε τροχαίο κα το αρχείο του κλάπηκε μυστηριωδώς από διαρρήκτες- προς την έρευνα ίσως και τη πεποίθηση ύπαρξης διασύνδεσης ΚΥΠ με το ΠΑΣΟΚ και τη 17 Νοέμβρη. »

 

Συνεχίζει : « Το 1989 η Υποδιευθύντρια της Διεύθυνση Αντικατασκοπείας υπέβαλε την παραίτηση της μετά τη τρίτη κλήση της από το Δ. Τσεβά και την επιμονή του ότι η ΚΥΠ βρισκόταν στον τόπο τη δολοφονίας του Αμερικάνου Ναυτικού Ακόλουθου πλοιάρχου William Nordeen ο 1988, μισή ώρα πριν από τη διάπραξη της. Η ΚΥΠ από τη πλευρά της είχε αρχίσει να δέχεται πιέσεις από τις δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών για την εξακρίβωση των διασυνδέσεων μεταξύ των ελληνικών και μεσανατολικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι υποψίες αυτές βασίστηκαν στην αποδεδειγμένη συνεργασία του ΕΛΑ με τον Carlos και τον Υπαρχηγό του Johannes Weinrich στην απόπειρα με τηλεχειρισμό κατά του αυτοκινήτου του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα το 1983 και την εκπαίδευση στελεχών του ΕΛΑ στον χειρισμό εκρηκτικών στη Λιβύη».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχε και η ομάδα σύνδεσμος των Αράβων του Αμπού Νιντάλ για συνεργασίες με την Ευρώπη. Παραδόξως το όνομά της ήταν «Συντροφιά 17»! Αργότερα ειδική μονάδα της Φατάχ πήρε την κωδική ονομασία «Δύναμη 17», η οποία παραμένει μέχρι σήμερα!-

 

 

Και αμέσως συνεχίζει «Υποψίες δημιουργήθηκαν, ειδικά στις αμερικάνικες Υπηρεσίες , περί εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κάλυψη της 17Ν και για την εν γένει ιδεολογική συμπάθεια της παράταξης προς την τρομοκρατία. Οι υποψίες θα έλθουν στην επιφάνεια μετά την επιστροφή της Νεας Δημοκρατίας στην εξουσία και θα διατηρηθούν μέχρι και τη διάλυση του ΕΛΑ και της 17Νοεμβρη . Μάλιστα ούτε τότε διαλύθηκαν εντελώς

 

Λίγες σελίδες πιο πριν μας λέει πως η αντιδυτική ρητορεία του ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις με χώρες του Τρίτου Κόσμου επηρέασαν τις σχέσεις της ΚΥΠ με τη CIA και τη βρετανική MI6. Eπι αρχηγίας Κώστα Τσίμα εμφανίσθηκε απροθυμία της ΚΥΠ να συνεργασθεί με τις δυτικές Υπηρεσίες!

 

Ήξεραν για το Γιωτόπουλο από το 1987

 

Ο Πρώην Διευθυντής της ΕΥΠ στη σελίδα 281 προβαίνει σε μία εκπληκτική αποκάλυψη :

 

« Μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη οι έρευνες πήραν έντονη πολιτική κατεύθυνση με τις Αμερικάνικες Υπηρεσίες να κάνουν λόγο για ύπαρξη πολιτικού εγκεφάλου προερχόμενου απο το ΠΑΣΟΚ. Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή που επηρέαζε και τον αρμόδιο Εισαγγελέα Τσεβά, δεν δόθηκε συνέχεια στην πληροφορία της γαλλικής Υπηρεσίας Ασφαλείας DST με τα ονόματα Αλέξανδρος ή Αλέξιος Γιωτόπουλος ή Γιατόπουλος, Γιάννης Φαρμάκης και Δημήτριος Σκαρπαλέζος. Η διαβίβαση της πληροφορίας απο την ΕΥΠ στον Εισαγγελέα Τσέβα δεν την απήλλασε απο την υποχρέωση να ερευνήσει και να ταυτίσει το όνομα Γιωτόπουλος. Πάντως το όνομα συγκρατήθηκε αλλά ταυτίστηκε αρκετά χρόνια αργότερα.»

 

 

Είναι γνωστό επίσης πως οι αρχές γνώριζαν το όνομα Κουφοντίνας απο το 1985 αφού είχε πάει να τοποθετήσει με το αυτοκίνητο του πατέρα του ορφανή βόμβα σε τράπεζα . Ο ίδιος καθώς και οι πινακίδες του αυτοκινήτου εθεάθησαν απο περαστικό ο οποίος τον κατέδωσε στις αρχές. Όλα αυτά λίγο πολύ απαντούνε σε ερωτήματα όπως γιατί ;όλες οι ξένες υπηρεσίες κατηγορορούσαν τις Ελληνικές αρχές για ολιγορία . Όπως ας πούμε ο  πρώην Αρχηγός της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ (1993-1996) ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι» .Ο τέως Αρχηγός της CIA, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν κάνει απολύτως τίποτε για την τρομοκρατία και την Ε.Ο. 17Ν, γιατί κάποια μέλη του κυβερνώντος κόμματος ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις και γνωρίζουν ακόμη και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης!

 

Eίναι φανερό πως συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα σε υπηρεσίες και κομματικούς μηχανισμούς υποβάθμιζαν και απέκρυπταν πληροφορίες καθώς και αποπροσανατόλιζαν τις έρευνες. Αλλά ας δούμε τι έχει καταγραφεί στα πρακτικά της δίης της 17Ν απο ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ το Γιώργο Πέτσο :

 

 

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η θέση μου η σημερινή είναι παγία θέση. Δεν μετέβαλα άποψη από το 1989 και μετά ούτε μια στιγμή. Όλες μου οι καταθέσεις τείνουν στην προβολή αυτών των αξιωμάτων, ότι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν κατά αυτόν τον τρόπο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρέπει να έχουν κάποια βοήθεια μέσα από τα στεγανά των Υπηρεσιών. Αυτό είναι σαφές, το επανέλαβα, το είπα στους Ανακριτάς, το λέω πάντοτε και θα το λέω πάντοτε

Τις δεκαετίες του 80 και του 90 βούιζε πάνω απο τη πρωτεύουσα της χώρας ένα θανατηφόρο μελίσσι , το οποίο παρέμβαινε δυναμικά στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Αρκετές μέλισσες-εργάτες πιάστηκαν όμως για κάποιους η ομάδα πίσω απο τη κυψέλη , αυτοί που επωφελούταν απο το μέλι, παρέμειναν ανέγγιχτοι.

 

Ας δούμε τώρα ποια είναι η ετυμηγορία ενός ανθρώπου ειδικού στο θέμα , του συνήγορου πολιτικής αγωγής που διοριστηκε απο το κράτος για την υπόθεση. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα απο το καθένα μας την υπόθεση , μελέτησε την ογκοδέστατη δικογραφία , τα παρελκόμενα της , άκουσα και εξέτασε μάρτυρες στο δικαστήριο και γνωρίζει καλύτερα απο όλους τις φανερές και κρυφές λεπτομέρειες της ιστορίας της 17Ν . Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν που δεν είναι ο οποιοσδήποτε αλλά ένας καθόλα αρμόδιος δικηγόρος προσφέρει μια εκδοχή για την ιστορία της μεταπολίτευσης αρκετά διαφορετική απο αυτή που όλοι γνωρίζουμε.

 

Διαβάστε το δεύτερο μέρος εδώ

Μοιραστείτε το άρθρο !

bottom of page